Manresa

Els Bombers fan prop de 300 sortides a causa de les pluges

Les pluges que han caigut durant tot el dijous a diferents punts de Catalunya mantenen activat en fase de prealerta el pla Inuncat, per risc d'inundacions, i en fase d'avís el Procicat, pel fort vent. Des de les cinc de la matinada s'han rebut més de 342 trucades al telèfon d'emergències 112 i els bombers han fet prop de 300 sortides per incidències relacionades amb els ruixats, que han afectat la circulació ferroviària i per carretera. Més de la meitat d'aquestes sortides s'han concentrat a les comarques de l'Anoia i el Bages.

RedaccióActualitzat
Les comarques centrals de Catalunya, especialment l'Anoia i el Bages, han estat les que han registrat les precipitacions més abundants des de l'inici del temporal de pluja aquest dimecres, amb quantitats de 203 litres per metre quadrat a Òdena (Anoia) o 169 litres a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, també ha plogut amb força a Manresa (142 litres), Espot (107) o Núria (102). En diversos pobles, les rieres s'han desbordat a causa de la quantitat d'aigua caiguda en poc temps.

Aquestes xifres continuaran a l'alça durant les properes hores, ja que les pluges, amb més o menys intensitat, afecten gairebé tot el país, especialment al litoral i el prelitoral.

Activat el pla Inuncat en fase de prealerta

La majoria dels serveis estan relacionats amb inundacions en baixos d'edificis i clavegueres, l'acumulació d'aigua a la via pública o bé per retirar arbres caiguts. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per pluges generalitzades a tot Catalunya al llarg de la tarda. En total, els bombers han rebut 342 trucades i han fet gairebé 300 sortides des de la matinada d'aquest dijous. La majoria dels avisos s'han produït a les comarques de la Catalunya central, especialment a l'Anoia i el Bages.

Protecció Civil manté la prealerta del pla especial d'emergències per inundacions (Inuncat) davant el risc que suposen les pluges i l'ha ampliat amb un avís de situació meteorològica de risc per l'estat del mar. En canvi, la prealerta del Procicat per forts vents s'ha rebaixat a nivell d'avís, tot i que encara es poden superar els 90 quilòmetres per hora.

Els ajuntaments de Manresa i Castellbell i el Vilar han activat el seu Pla d'Actuació Municipal per inundacions, a causa de diverses incidències relacionades amb l'acumulació d'aigües. El consistori de Lloret de Mar també ha posat en marxa el seu pla d'emergències municipals al llarg de la tarda, tot i que ara ja està desactivat.

En algunes poblacions catalanes, el temporal també ha provocat irregularitats elèctriques. Com a conseqüència dels aiguats, més de 12.000 llars de la comarca del Bages es van quedar sense llum. Els municipis on es van produir més afectacions són Manresa (amb 2.743 abonats afectats), Sant Pere de Vilamajor (1.718), Sant Salvador de Guardiola (1.645) i Sallent (1.228).

Afectacions en trànsit ferroviari i per carretera

A les carreteres, les pluges han obligat a tallar la circulació de la carretera C-16, l'Eix del Llobregat, a l'altura de Sallent en tots dos sentits de la marxa. El tall ha afectat mig quilòmetre de la via i s'ha allargat durant bona part de la tarda. A més, també s'han produït afectacions viàries a la comarca de l'Alt Empordà, a la via GI5044 a l'altura de Viure, a causa d'esllavissades.

D'altra banda, a mitja tarda s'ha reobert el trànsit a l'N-II al terme municipal d'Òdena, entre els punts quilomètrics 555,50 i 558; a la comarcal 1411-B, tallada a l'altura del Pont Vell de Manresa, i la C-37Z a Castellfollit del Boix.

Aquestes inundacions també han provocat retards als Ferrocarrils de la Generalitat. Les línies R5 i R6 dels Ferrocarrils de la Generalitat, que uneixen Barcelona amb Manresa i Igualada, respectivament, han circulat amb retards de deu minuts. També ha estat afectada la línia del Vallès, ja que la branca d'un arbre ha caigut a la via: els trens de les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) han circulat fora d'horari i les línies S55 (Universitat Autònoma), L6 (Reina Elisenda) i L7 (Avinguda Tibidabo) han patit retards d'uns 10 minuts.

Renfe també ha informat que, a causa de les circumstàncies derivades de la meteorologia, la circulació de trens entre Girona i Sant Miquel de Fluvià es realitza per una sola via.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut