Madrid

La magistrada que jutja "Txapote" i tres etarres més diu durant el judici: "I encara riuen, aquests cabrons"

L'excap militar d'ETA, Francisco Javier García Gaztelu, àlies "Txapote", i tres membres més del "comando Argala" de l'organització terrorista s'han mostrat del tot indiferents quan han escoltat en el judici contra ells la declaració de la vídua del regidor de la Unió del Poble Navarrès, José Javier Múgica, assassinat per ETA el 2001. Després del relat de la vídua, la magistrada, Ángela Murillo, ha insultat els acusats sense adonar-se que tenia el micròfon obert dient: "I encara riuen, aquests cabrons".

RedaccióActualitzat
La jutge pronunciava aquestes paraules just després que la vídua de Múgica, Adoración Zubeldía, havia explicat com va viure els instants en què es va produir l'atemptat el 14 de juliol del 2001 i com va veure el seu marit mentre es cremava dins la furgoneta. Zubeldía ha reconegut també que abans de l'atemptat el seu marit ja havia rebut amenaces per part de la banda terrorista.

Per la seva banda, els acusats s'han negat a participar en el judici. Tant "Txapote" com els altres membres del "comando Argala", Oscar Zelarain i Andoni Otegi, han continuat asseguts després que la magistrada els ha ordenat que es posessin dempeus, i s'han negat a respondre a les preguntes de l'acusació amb un "no participaré en aquest judici". Otegi ha justificat l'actitud al·legant que totes les acusacions contra ells les va fer un company sota tortures de la Guàrdia Civil.

L'únic dels acusats que ha acceptat a respondre a les preguntes, però només de la seva defensa, precisament ha estat Juan Carlos Besance. L'etarra ha denunciat que quan a l'octubre del 2010 va reconèixer davant la Guàrdia Civil que havia participat en l'assassinat del regidor va ser perquè els agents el van torturar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut