Canes

Merkel i Sarkozy avisen: "Estem preparats per si Grècia vol sortir de l'euro"

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, han confirmat que Grècia es quedarà sense el sisè tram d'ajudes de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional valorat en 8.000 milions d'euros. Serà fins que el país clarifiqui la seva situació, és a dir, fins que se celebri el referèndum sobre el pla de rescat acordat amb la UE a la cimera del 27 d'octubre passat. El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha confirmat que la consulta es podria fer el 4 de desembre. Merkel i Sarkozy han remarcat que volen els grecs a la Unió Europea, però per sobre del rescat de Grècia hi ha l'estabilitat de l'euro. "Estem preparats per si Grècia vol sortir de l'euro", ha afegit Merkel.

RedaccióActualitzat
Els dos líders polítics han assegurat que respecten la decisió del govern grec de celebrar una consulta i han demanat al primer ministre, Iorgos Papandreu, que es faci al més aviat possible per no provocar més inestabilitat a la zona euro.

Alemanya i França han exigit a Grècia, en nom de tota la UE, que compleixin els compromisos acordats a la cimera del 27 d'octubre passat. Això implica rebre els diners en concepte de solidaritat, però també posar en marxa un seguit de mesures, ha recordat el president Sarkozy. Per això, fins que el país no elimini qualsevol incertesa sobre l'acceptació o no del pla, els ajuts quedaran bloquejats.

El president francès ha estat contundent: "Si un país no està d'acord amb les regles acordades per tots, ha de sortir de l'eurozona". En aquest sentit, Sarkozy planteja que la consulta a Grècia no serà sobre les mesures acordades amb la Unió Europea. Grècia decidirà "si vol seguir o no a l'eurozona". El que es debat és el futur europeu de Grècia, ha remarcat.  

Papandreu: "Els ciutadans grecs volen que continuem a l'eurozona"

El primer ministre grec ha anunciat que el referèndum sobre les condicions exigides per la UE per al rescat de Grècia se celebrarà probablement el diumenge 4 de desembre. Papandreu s'ha mostrat convençut que el resultat serà positiu. "Els ciutadans grecs són savis i volen que continuem a l'eurozona", ha dit a la sortida de la reunió amb Sarkozy i Merkel.

"Ser part de l'eurozona significa tenir molts drets i també obligacions. Podem estar a l'altura d'aquestes obligacions", ha assegurat Papandreu. "Crec que hi ha un ampli consens entre els ciutadans grecs i per això vull que el poble grec parli", ha insistit.

Reunió preparatòria

La cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, Nicolas Sarkozy; el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso; el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i la directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, s'han reunit a Canes abans de l'inici de la cimera del G-20. Segons fonts europees, aquests dirigents han advertit que congelaran l'ajuda urgent a Grècia fins a la celebració del referèndum propugnat per Iorgos Papandreu. El primer a fer-ho hauria estat Durao Barroso, en una conversa telefònica prèvia a la trobada.

A la sortida de la reunió, però, la directora de l'FMI només ha indicat que els dirigents europeus estan "decidits" a aplicar el pla per evitar la fallida de Grècia. "Poques vegades he vist tanta determinació d'actuar coordinadament", ha afegit Lagarde, que ha admès que hi pot haver "obstacles" en aquest procés.  

La Unió Europea calcula que, sense els 8.000 milions d'euros que Grècia havia de rebre a mitjans d'aquest mes, el govern es quedarà sense fons, com a molt tard, al desembre. Els ministres de Finances dels països de l'euro van aprovar el lliurament a Grècia d'aquests diners, que formen part del sisè tram del pla d'assistència financera al país, a l'octubre.

José Luis Rodríguez Zapatero ha avançat l'arribada a Canes per poder assistir a una trobada dels membres de l'Eurogrup participants a la cimera del G-20, de la qual Espanya és país convidat. L'Elisi ha convocat la reunió, a la qual hi seran França, Alemanya, Itàlia i Espanya, a més de representants de la Comissió Europea, la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monteri Internacional.

Berlusconi hi anirà després d'una reunió d'última hora del seu Consell de Ministres per aprovar el decret que li demana la UE.

Sarkozy: l'entrada de Grècia a l'euro "va ser un error"

En una entrevista televisada des del palau de l'Elisi, Nicolas Sakorzy ha recalcat que no es podia declarar Grècia en fallida perquè "hi hauria hagut un procés en cadena que se'ns hauria emportat a tots". Assegut amb les banderes francesa i europea al darrere, el president francès ha reconegut que l'entrada de Grècia a l'euro "va ser un error", com ja va dir, perquè ho va fer subministrant dades inexactes sobre la seva situació financera real, però ha dit que no hi ha cap més opció que afrontar-ne les conseqüències. Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha exigit "claredat" a Papandreu si vol seguir sent receptor de la solidaritat europea.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha advertit de conseqüències "doloroses" en cas que la ciutadania grega rebutgi el pla de rescat acordat amb la UE i l'FMI la setmana passada. Sense l'acord, segons Barroso, "les condicions per als ciutadans grecs seran molt més doloroses, sobretot per als més vulnerables. Les conseqüències són impossibles de preveure".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut