El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet (Foto: Reuters)
El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet (Foto: Reuters)
Frankfurt

Últim dia de feina per a Jean-Claude Trichet al capdavant del BCE

Últim dia de feina de l'actual president del Banc Central Europeu. Vuit anys després de prendre possessió del càrrec, Jean-Claude Trichet acaba el seu mandat. I ho fa, tal com ell mateix ha reconegut, en un moment que preferiria que hagués estat més tranquil. A partir d'aquest dimarts, l'italià Mario Draghi, de 63 anys, substituirà Trichet al capdavant de la institució encarregada de contenir la inflació a la zona euro.

RedaccióActualitzat
Trichet tanca el seu mandat a punt de fer els 69 anys i assegurant que l'acord aprovat a la darrera cimera de la Unió Europea sobre la reducció del deute de Grècia és un exemple que no s'hauria de tornar a repetir. Trichet també ha afirmat que, en el futur, els estats han de pagar totes les seves obligacions.

Contenir la inflació, principal missió de Trichet

"Continuarem fent un seguiment molt atent de totes les novetats que suposin un augment dels riscos per a l'estabilitat dels preus." Durant els vuit anys de mandat de Jean-Claude Trichet, aquesta frase s'ha repetit fins a la sacietat. La principal missió del Banc Central Europeu és tenir la inflació sota control, i Trichet no ha perdut aquest objectiu en cap moment, fins i tot guanyant-se les crítiques d'alguns governs i del món econòmic.

Quan el 2003 va rebre de mans del seu antecessor, l'holandès Wim Duisenberg, la campana que presideix els consells de govern del Banc Central Europeu, poc es podia pensar que l'economia es convertiria en una muntanya russa.

Les crítiques li van començar a arribar el 2008. La crisi ja era una realitat i, tot i això, Trichet no va escoltar ningú i va decidir apujar els tipus. Ho va fer només dos mesos abans que el banc nord-americà Lehman Brothers fes fallida i quan la Reserva Federal ja havia començat a abaixar el preu del diner.

Amb la frenada en sec del creixement de l'economia i l'entrada en una recessió, la inflació va deixar de ser el problema principal i el Banc Central Europeu va iniciar una baixada de tipus progressiva, fins a deixar-los en mínims històrics.

Però, a més, l'organisme europeu va haver de tirar endavant mesures a les quals no estava acostumat. Durant aquests anys, ha hagut d'apuntalar el sistema financer europeu, mentre Grècia, Irlanda i Portugal eren rescatats. Per assegurar l'estabilitat de l'euro, es va tirar endavant un programa de compra de deute d'aquests països, i també d'Itàlia i Espanya, per evitar el contagi de la crisi grega. Una decisió que va suposar un daltabaix, amb dimissions incloses, dins del mateix Banc Central Europeu.


Anar al contingut