Tindouf

Segrestats dos cooperants espanyols i una italiana en un campament de refugiats saharauis a Algèria

Nou segrest de cooperants a l'Àfrica. El mallorquí Enric Gonyalons, la madrilenya Ainhoa Fernández i la italiana Rosella Uru van ser raptats dissabte a la nit a la zona de Tindouf, on hi ha instal·lats els refugiats saharauis en diferents camps. Els cooperants es trobaven al camp que hi ha més al sud, i més pròxim a la frontera amb Mauritània, el de Rabuni. Durant l'assalt hi va haver un intercanvi de trets i un dels ostatges podria estar ferit lleu. Es creu que els segrestadors es dirigeixen a Mali en la que podria ser una nova actuació d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic.

Actualitzat
Una desena d'homes armats i vestits de militar van assaltar la mitjanit de dissabte a diumenge el pavelló on dormen la majoria dels cooperants de les ONGs que treballen als camps saharauis i se'n van emportar tres persones.

Els desapareguts són el mallorquí Enric Gonyalons, que treballa per la ONG basca Mundubat; la madrilenya Ainhoa Fernández, advocada de l'Associació d'Amics del Poble Saharaui d'Extremadura, i la cooperant italiana Rosella Uru. Sembla que els cooperants haurien oposat resistència i que Gonyalons està ferit lleu. En el tiroteig també ha resultat ferit de gravetat un saharaui.

Els fets van passar a Rabuni, la capital administrativa dels campaments de refugiats de Tindouf, a Algèria, i també la zona més vigilada segons el Ministeri d'Informació del Front Polisario.

Els segrestats eren en habitacions diferents, cosa que fa pensar que els assaltants coneixien bé el terreny. Van arribar en dos vehicles i van reduir i lligar els vigilants del recinte. Un altre resident del mòdul de cooperants ha declarat a EFE que hi ha la sensació que els segrestadors es volien emportar més gent però l'arribada d'un vehicle els va frenar.

Una zona fins ara tranquil·la

El Polisario ha muntat un dispositiu de recerca, i una patrulla amb sis vehicles ha perseguit per l'interior de Mauritània el vehicle dels segrestadors, que es dirigien a Mali.

Ningú ha reivindicat el segrest, tot i que moltes fonts apunten a Al-Qaeda del Magreb o a grups de mercenaris que actuen a la zona.

La República Àrab Saharaui Democràtica ha condemnat enèrgicament el segrest, que qualifiquen de tràgica operació criminal i terrorista. En més de 30 anys de cooperació mai havia passat res semblant i creuen que la situació convulsa del nord d'Àfrica hi podria estar relacionada.

Els campaments de Tindouf, situats al Sàhara Occidental, tenen una població oscil·lant de refugiats saharauis que aplega entre 50.000 i 60.000 persones.

Prudents i discrets

El govern espanyol segueix minut a minut la situació. El president José Luis Rodríguez Zapatero està en contacte permanent des de Brussel·les amb la ministra d'Afers Exteriors i de Cooperació, Trinidad Jiménez. S'està recopilant informació i ja s'ha començat a treballar amb els governs de la zona perquè aviat puguin ser alliberats. També s'han posat en contacte amb les famílies i les ONGs a les quals pertanyen els desapareguts.

La titular d'Exteriors ha demanat molta discreció i prudència amb l'assumpte, actitud que ja s'ha mantingut en els últims episodis de segrestos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut