Els manifestants i la policia s'enfronten a la plaça Sintagma d'Atenes. (Foto: Reuters)
La plaça Sintagma ha tornat a ser escenari de protestes. (Foto: Reuters)
Atenes

Tornen les batusses a Atenes en la vaga general de 48 hores per les últimes retallades

Desenes de milers de persones s'han manifestat aquest dimecres a Grècia en la primera jornada de la vaga general de 48 hores contra l'últim pla de retallades del govern. La policia i els manifestants s'han enfrontat al voltant del Parlament, que aquest dijous ha d'aprovar el nou paquet de mesures d'austeritat, que li permetrà rebre més diners del rescat de la Unió Europea. Les retallades inclouen acomiadar un 20% dels funcionaris, les pensions i apujar impostos, entre d'altres. Arran de la vaga, han quedat anul·lats vuit vols entre Madrid i Atenes. I a tot el país s'han cancel·lat més de 1.500 vols.

RedaccióActualitzat
Uns 7.000 agents s'han desplegat a Atenes amb motiu de la mobilització, l'enèsima de sindicats i funcionaris contra els diversos plans de retallades aprovats pel govern del país. La plaça Sintagma ha tornat a ser l'escenari d'una batalla campal, amb crema de contenidors, destrossa de mobiliari urbà i llançament de llambordes, per una banda, i càrregues policials amb gasos lacrimògens, per l'altra. Els enfrontaments s'han saldat amb 21 ferits lleus, 15 dels quals agents, i 25 detinguts.

Els aldarulls han passat al final d'una manifestació pacífica que ha aplegat desenes de milers de persones: 120.000, segons els sindicats; 70.000, d'acord amb la policia.

Hores després, el legislatiu grec ha aprovat en un votació preliminar el pla d'austeritat que aquest dijous rebrà la llum verda definitiva. El govern del socialista Iorgos Papandreu ha obtingut el suport de 154 diputats, mentre que 141 hi han votat en contra. La cambra té 300 diputats.

Les retallades que ha d'aprovar el Parlament inclouen reduir el nombre de funcionaris de 150.000 persones d'aquí al 2015, cosa que equival a un 20% del total. A més, 30.000 funcionaris passaran a la "reserva laboral", que inclou cobrar el 60% del salari i perdre la feina si, al cap de dotze mesos, no han trobat un altre lloc de treball. A més, la part de les pensions superior als 1.000 euros es retallarà un 20%.

A més, els assalariats hauran de pagar un impost solidari anual d'entre l'1 i el 5% del seu sou brut. Haurà de pagar IRPF tothom que ingressi més de 5.000 euros anuals -fins ara eren 12.000- i es perseguirà l'evasió fiscal, que ha provocat un gran forat de 37.000 milions d'euros a les finances gregues.

El primer ministre grec ja avançava dimarts al Parlament que la prioritat del govern és "alleugerir" el deute, que va qualificar de "gran monstre". El 2010 va arribar als 329.400 milions d'euros, el 144,9% del producte interior brut (PIB), i s'espera que pugi fins al 172,7% del PIB el 2012, segons l'autoritat grega d'estadístiques.

Papandreu ha explicat que sempre que va a les negociacions internacionals per demanar més ajuts ho fa "amb la decisió estratègica de continuar a la zona euro".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut