Brussel·les

La Unió Europea retarda la cimera de recapitalització de la banca fins al 23 d'octubre

La cimera de la Unió Europea i la reunió especial de líders de l'eurozona que s'havia de celebrar el 17 i el 18 d'aquest mes es retardaran fins al dia 23. Aquest retard "permetrà finalitzar l'estratègia integral per a la crisi del deute sobirà de la zona euro", segons ha anunciat en un comunicat el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy. El president del Consell Europeu precisa que, si bé s'han aconseguit progressos significatius en diversos punts, cal avançar més en qüestions com la situació de Grècia, la recapitalització dels bancs i el reforç del Fons Europeu d'Estabilitat Financera.

Actualitzat
Entre els punts en què s'han registrat avenços, Van Rompuy ha detallat l'aprovació de sis mesures per augmentar la coordinació econòmica, així com la quasi conclusió del procés de ratificació als vint països de la UE per reforçar el Fons Europeu d'Estabilitat Financera.
 
Van Rompuy ha afegit que, de forma complementària, se celebrarà una reunió de ministres de Finances de la zona euro (Eurogrup) i de tota la UE (Ecofin) abans de la cimera del 23 d'octubre.

El retard de sis dies de la celebració de la cimera hauria de donar més marge a la UE per tancar tot un seguit de mesures en matèria econòmica, principalment un pla per a la recapitalització de la banca europea, considerat a Brussel·les la gran prioritat actualment.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, es van comprometre diumenge que abans de final de mes hi hagi una "solució duradora" per aturar definitivament tant els problemes del sector bancari com la crisi grega.

Respecte a Grècia, el dia 23 la UE ja podria comptar amb una imatge més clara de la situació del país, ja que, llavors, la troica de supervisors internacionals -formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i l'FMI- hauria de tenir llest l'informe sobre el compliment de les mesures d'ajust per part d'Atenes.
 
És imprescindible que Grècia obtingui una avaluació positiva per part dels inspectors per aconseguir el sisè tram creditici -per valor de 8.000 milions- de la zona de l'euro i l'FMI, que Atenes necessita ja que no té liquiditat per més enllà de mitjans de novembre.

En la cimera comunitària, els líders de l'eurozona volen, a més, tancar tot un seguit de reformes per millorar la governança econòmica sobre la base de propostes del president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i d'Alemanya i França.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut