El portaveu del govern espanyol, José Blanco, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
El portaveu i ministre de Foment, José Blanco, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Santiago de Compostel·la

Dimiteix el diputat gallec del PP acusat d'haver rebut diners d'un empresari

El diputat del PP de Galícia Pablo Cobián Fernández de la Puente ha anunciat la dimissió de tots els seus càrrecs polítics a conseqüència de la denúncia de l'empresari de Lugo Jorge Dorribo, que ha afirmat haver-li lliurat 200.000 euros. Pablo Cobián assegura que la denúncia és "falsa". Segons publica el diari "El Mundo", Jorge Dorribo va entregar suposadament 400.000 euros al ministre de Foment, José Blanco, a través del seu cosí Manuel Bran, així com altres quantitats a un diputat regional del PP i a un altre del BNG, a canvi d'ajuts a les seves empreses. Blanco ha rebutjat les acusacions i les ha titllat "de totalment i absolutament falses".

Actualitzat
En un comunicat, el diputat gallec del PP indica que dimiteix "de forma personal i immediata" dels seus càrrecs a l'Ajuntament de Oleiros i al Parlament de Galícia "per respecte als ciutadans" que el van votar i "per no perjudicar" el PP de Galícia. Pablo Cobián ha dit que pensa demostrar la seva innocència "quan tingui l'oportunitat de declarar".

Un empresari gallec denuncia haver pagat comissions a José Blanco

Segons publica el diari "El Mundo", l'empresari gallec Jorge Dorribo, propietari, entre altres empreses, de Laboratoris Nupel, va declarar davant la jutge del jutijat d'instrucció número 3 de Lugo, Estela San José, que el ministre "va fer gestions davant d'Hisenda perquè la direcció d'Ajuts Regionals subvencionés amb 467.267 euros les seves empreses" i gestions perquè el Ministeri de Sanitat accelerarà els permisos per a la comercialització dels productes coneguts com a "unidosi". A canvi, l'empresari va declarar que havia fet arribar al ministre 400.000 euros per mitjà de dues empreses, una d'elles propietat d'un cosí polític del ministre, Manuel Bran.

En la seva declaració davant la jutge, Dorribo -que va acceptar col·laborar amb la justícia a canvi d'obtenir la llibertat provisional- implica també en l'operació l'exconseller d'Indústria de la Xunta Fernando Blanco, actual parlamentari del BNG, que hauria rebut 350.000 euros, i el parlamentari gallec del PP Pablo Cobián, a qui hauria lliurat 200.000 euros.

La jutge Estela San José hauria decidit remetre les seves investigacions al Tribunal Superior de Justícia de Galícia i en els pròxims dies elevarà el cas al Tribunal Suprem per la presència en el sumari del ministre de Foment.

José Blanco nega les acusacions

El ministre de Foment, José Blanco, ha rebutjat les acusacions realitzades per l'empresari Jorge Dorribo. A través d'un comunicat, Blanco ha dit que aquestes acusacions "són totalment i absolutament falses", de manera que confia que el procés judicial contra el seu responsable conclourà que són falses. A més, el ministre ha avançat que emprendrà "les accions civils i penals que siguin procedents per defensar el seu honor i restablir la veritat".
Anar al contingut