Mercè Aranega i Sara Espígul, en una escena d'"Una vella coneguda olor"
"Una vella coneguda olor", fins al 27 de novembre a la sala petita del TNC. (Foto: David Ruano, TNC)
Barcelona

"Una vella coneguda olor" dóna el tret de sortida a la nova temporada del TNC

El Teatre Nacional de Catalunya obre temporada amb l'estrena de l'obra "Una vella coneguda olor", de Josep Maria Benet i Jornet. El TNC recupera així la primera obra del dramaturg català. La va escriure el 1962, als 22 anys, i ens trasllada a la Barcelona proletària dels anys seixanta, i més concretament a un pati de cases del barri del Raval. La peça la dirigeix, el també el director artístic del TNC, Sergi Belbel. Entre el repartiment destaquen Mercè Arànega, Imma Colomer, Pau Roca i Quimet Pla. "Una vella coneguda olor" es podrà veure a la Sala Petita del TNC fins al 27 de novembre.

Actualitzat
Belbel ha recuperat l'"opera prima" de Benet i Jornet, "un text que va marcar una fita al teatre català del segle XX perquè posa en escena la realitat del nostre país, la realitat dels perdedors", ha explicat el mateix director artístic del TNC. "Una vella coneguda olor" narra la història de la Maria, una jove que viu amb la seva mare al barri del Raval de Barcelona que, tot i creure en un futur esperançador, topa amb la crua realitat que l'oprimeix i l'enfonsa.

En l'elenc, Mercè Arànega, Sara Espígul, Imma Colomer, Pau Roca, Quimet Pla, Pep Ambrós, Borja Espinosa, Maife Gil, Gemma Martínez i Fina Rius. Tots ells figura que són veïns d'un edifici, on es barregen sentiments com la ira, la ràbia, la frustració, l'amor i les ganes de fugida.

Pel director de l'obra, és una peça escrita com un "atac de sinceritat" que parla sobre la pèrdua de la innocència en un temps fosc i tirànic en què es començaven a veure certs aires d'obertura. En qualsevol cas, Belbel ha reconegut que Benet i Jornet només va posar una condició en la seva posada en escena d'ara: que quedés clar que el final de la història és amarg.

L'obra dóna el tret de sortida a la nova temporada del TNC i va estrenar el nou Teatre Principal de Terrassa.


Anar al contingut