Berlín / Brussel·les

Alemanya rebutja augmentar el fons de rescat europeu, com proposa la Comissió Europea

Alemanya no veu bé l'ampliació que la Comissió Europea vol tornar a fer del fons de rescat per ajudar països amb problemes, com Grècia. De l'ajuda econòmica urgent que necessita Atenes en parlaran, avui a Berlín, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre grec, Iorgos Papandreu. També avui, el Parlament grec donarà llum verda a noves mesures d'austeritat, en un nou esforç per evitar la fallida.

Actualitzat
Grècia continua al punt de mira dels organismes econòmics internacionals i, sobretot, dels seus socis comunitaris, que no es posen d'acord sobre com cal abordar la crisi econòmica grega. I és que Brussel·les ha avançat que els 8.000 milions d'euros no es desbloquejaran dilluns que ve. Tampoc se sap quan tornarà a Atenes la missió tècnica supervisora, després d'ajornar el viatge.

En aquesta setmana clau per a Grècia, la Comissió Europea, després de les pressions de l'FMI, ha admès que està treballant per reforçar el fons de rescat. També pressionen els Estats Units. Aquesta matinada, el president nord-americà, Barack Obama, ha dit que Europa no ha reaccionat prou ràpid a la crisi.

Segons algunes fonts, es podria elevar la xifra del fons de rescat europeu fins als 2 bilions d'euros. L'objectiu és que serveixi de tallafocs per evitar el contagi a Espanya i a Itàlia, tal com planteja el secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, i com també veu amb bons ulls l'FMI.

Però la proposta ja ha topat amb l'oposició alemanya. El ministre de Finances alemany ha deixat clar que Berlín no té cap intenció de posar més diners sobre la taula. Per la seva banda, el comissari de la Competència, Joaquín Almunia, és molt contundent en la necessitat de salvar Grècia, perquè -afirma- no hi ha alternativa possible.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut