Madrid

Zapatero s'acomiada del Congrés: "Confio en el futur d'Espanya i en els polítics amb propostes"

Última sessió de control de la legislatura al govern espanyol. José Luis Rodríguez Zapatero ha respost les crítiques de Mariano Rajoy a l'herència que deixa el govern actual dient que confia en el futur d'Espanya i en els polítics que en lloc de criticar ofereixen solucions. Rajoy li ha preguntat quin era el balanç que en feia de la legislatura i li ha etzibat: "Vostè deixa una herència enverinada". El president del govern espanyol li ha respost indicant-li que obviava que havien hagut de fer "un combat duríssim" contra la crisi mundial i de la zona euro i que tenia plena confiança en el futur d'Espanya i en els polítics que no només ataquen sinó que ofereixen solucions".

Actualitzat

El Congrés dels Diputats ha viscut l'última sessió de control al govern espanyol de la legislatura que ara s'acaba. Ha estat, doncs, el comiat de Zapatero de la cambra baixa després que la setmana passada ho va fer del Senat.

El cap de l'oposició i líder del PP, Mariano Rajoy, li ha demanat que fes balanç de la legislatura i que digués si se sentia satisfet d'"herència de cinc milions d'aturats, 2.400.000 més que la passada legislatura, amb un alt atur juvenil, una economia estancada i un elevat deute, la renda dels espanyols a nivells del 2004 i retallades socials i una desconfiança de l'exterior a nivells de màxims".

"Mea culpa" per l'atur

Zapatero li ha respost que obviava una vegada més que "el món i la zona euro han viscut la crisi més greu dels últims 80 anys" i ha reconegut que en els darrers quatre anys "hem hagut de fer un combat duríssim". I ha afegit: "Em faig responsable de l'atur que deixo".

Rajoy: "Deixa una herència enverinada"

Rajoy ha insistit: "Vostè deixa una herència enverinada de cinc milions de parats", a la qual cosa el president del govern espanyol ha replicat: "Oblida que amb aquest mateix govern vam arribar a la taxa d'atur més baixa de tota la història. Potser ha passat alguna cosa a banda del que hem fet".

En la rèplica, el líder popular ha ironitzat sobre les set lliçons que Zapatero ofereix pel futur, entre les quals ha subratllat "cal fer un bon diagnòstic de la realitat, no enganyar, governar amb un pla, no crear falses expectatives, no gastar el que no es té, fer reformes i no governar per inèrcia i tampoc fer-ho per decret llei com en els darrers mesos".

Comiat ple d'esperança


L'últim duel Rajoy-Zapatero ha conclòs amb els bons auguris del cap de l'executiu espanyol per al país que ha dirigit en els últims vuit anys: "Confio plenament en el futur d'Espanya i en els polítics que ofereixen i no només critiquen. I estic convençut que és el que tindrem en els pròxims anys".

Cap risc per a les autonomies

La sessió també ha donat per tractar l'estat de les autonomies en un moment especialment delicat. Zapatero ha dit que no veu "cap risc" que es trenqui una Espanya "profundament descentralitzada".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut