Duran i Lleida en una imatge d'arxiu al Congrés
Duran i Lleida en una imatge d'arxiu al Congrés (Foto: EFE)
Madrid

CiU no vota la reforma constitucional tot i ser a la cambra i exercir el torn en contra

El comportament dels 10 diputats de CiU al Congrés dels Diputats en la sessió d'aquest dimarts en què es debatia la presa en consideració de la reforma constitucional ha generat sorpresa per ser poc habitual. El portaveu del grup, Josep Antoni Duran i Lleida, ha exercit el torn en contra durant el debat, és a dir, un mecanisme que li permet rebatre amb els que han presentat la iniciativa, en aquest cas PSOE i PP, i que està reservat als que s'hi posicionen en contra. En canvi, els diputats de la federació nacionalista no hi han votat en contra ni s'han abstingut, sinó que no han votat.

Actualitzat
No és gaire habitual que els diputats decideixin no votar quan estan presents a la cambra i havent exercit el torn en contra. Aquesta postura poc comuna ha aixecat sorpresa i crítiques des d'algunes formacions com ara el PSC. El coordinador dels diputats socialistes catalans a Madrid, Francesc Vallès, ho ha titllat d'"actitud extraparlamentària sense precedents".

Duran i Lleida, però, ha explicat que finalment han decidit "no pitjar cap botó" en protesta pel que considera una exclusió per part de PSOE i PP a la resta de grups polítics en aquesta reforma constitucional. "Si no som en el consens ni en el diàleg, no som a la votació". El portaveu de CiU al Congrés, però, ha volgut aclarir que el seu grup sí que participarà en la resta de la tramitació presentant-hi esmenes.
Anar al contingut