Imatge d'arxiu del Consell de Seguretat de l'ONU (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu del Consell de Seguretat de l'ONU (Foto: Reuters)
Nova York

L'ONU desbloqueja més de 1.000 milions d'euros per a la transició líbia

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha decidit desbloquejar més 1.000 milions d'euros de fons libis per entregar-los als rebels. La proposta, plantejada pels Estats Units, ha aconseguit vèncer les reticències de Sud-àfrica. En un altre front diplomàtic, França acollirà d'aquí a una setmana una conferència internacional d'amics de Líbia per preparar l'era post-Gaddafi. En una reunió amb el número 2 dels rebels libis, el president Sarkozy ha garantit que les tropes aliades no marxaran fins a la victòria final.

Actualitzat
L'acord per desbloquejar més de 1.000 milions d'euros libis s'ha aconseguit aquest dijous al vespre a Nova York i després que els Estats Units i Sud-àfrica han arribat a una entesa. Segons han explicat fonts diplomàtiques nord-americanes, Sud-àfrica, que s'hi oposava des de feia dies, ha acceptat desbloquejar els béns sense que això s'hagi de votar. Sud-àfrica rebutjava fer aquesta votació perquè considera que això suposa reconèixer el Consell Nacional de Transició libi, que aquest país encara no reconeix.

La intenció dels Estats Units és que el diners serveixin per cobrir les necessitats humanitàries que té el país, com combustible i articles d'emergència, i no pas per finançar les activitats militars dels rebels, extrem que queda garantit en un dels punts de la proposta de resolució.

Dels 1.500 milions de dòlars, 500 serien per a les ONGs i 500 més per pagar els proveïdors de combustible. Els 500 restants estarien destinats a un fons internacional de suport als rebels, dels quals 400 serien per a despeses relacionades amb serveis socials i 100 per al subministrament d'aliments i electricitat.

Els Emirats Àrabs, també


D'altra banda, la Unió dels Emirats Àrabs també es planteja alliberar entre 500 i 700 milions de dòlars de fons dipositats pel règim de Gaddafi en aquest país. En la mateixa línia dels Estats Units, els Emirats pretenen contribuir d'aquesta manera a la transició líbia.

En total, el Consell Nacional de Transició Libi espera arribar als 5.000 milions de dòlars en ajudes per a la reconstrucció.

França vol liderar la transició líbia


A més dels Estats Units, altres països es mouen per preparar el terreny a la Líbia post-Gaddafi. Des de França, que va ser el primer país que va reconèixer el Consell Nacional libi, el president francès, Nicolas Sarkozy, ha garantit que les operacions militars de l'OTAN continuaran mentre ho necessitin els rebels, i ha convocat per l'1 de setembre a París una conferència sobre Líbia, on es convidarà Rússia, la Xina i l'Índia. Sarkozy també ha reiterat el seu suport al Consell Nacional de Transició.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut