Prada

Pujol adverteix d'una possible pèrdua d'autogovern per la reforma de la Constitució

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha advertit que la reforma de la Constitució proposada pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, pot derivar en una possible perduda de "capacitat d'autogovern" per part de Catalunya. Pujol ha fet aquestes declaracions a la clausura de la Universitat Catalana d'Estiu, on l'expresident ha rebut el Premi Canigó per la seva trajectòria.

Actualitzat
L'expresident ha revelat que en els últims dies tenia un pressentiment que "alguna cosa passaria". Aquesta sensació es va concretar amb la intenció del PP i el PSOE de "posar un sostre a la despesa autonòmica i, de fet, limitar la capacitat operativa de les autonomies" i de Catalunya. I és que, quan el PSOE i el PP es posen d'acord, Catalunya acaba "rebent" i sol sortir-ne perjudicada, ha afegit.

Pujol ha associat la reforma constitucional amb un retrocés de l'Estat autonòmic, un retrocés que "es veia venir" ja que era la "intenció manifesta d'algunes autonomies espanyoles, majoritàriament del PP però també alguna del PSOE" que parlaven de tornar competències. "Això és el resultat d'una vocació autonòmica feble o, fins i tot, fictícia", ha sentenciat l'expresident.

Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya entre 1980 i 2003, va ser un dels polítics que van protagonitzar la transició a Espanya i van defensar el model autonòmic, encara que en els últims temps ha revisat alguns dels seus plantejaments. En aquest sentit, l'expresident ha defensat que en els "pròxims dos, tres o com a màxim quatre anys ha de passar alguna cosa, encara que sigui en forma de xoc de trens". L'expresident ha reclamat "serietat, molta preparació prèvia i molt enfortiment intern", per quan arribi el moment.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut