Líbia

Els vuit fills de Gaddafi

Els rebels libis han ocupat Trípoli, la capital del país, i estan liquidant les bosses de resistència que encara queden. Una d'aquestes bosses és la simbòlica residència del coronel Gaddafi, on podria estar amagat. Durant l'operació d'ocupació de la ciutat, els rebels han detingut tres dels vuit fills que ha tingut Gaddafi: Saif al-Islam, Al-Saadi i Mohamed, que s'ha rendit després que els milicians han encerclat casa seva. Khamis hauria mort. Qui són, però, els fills de Gaddafi?

Actualitzat
Saif al-Islam, designat pel seu pare com a únic successor legítim, ha estat detingut avui pels rebels en una zona turística a l'oest de la capital, amb el seu germà Al-Saadi. Es tracta del segon fill de Gaddafi amb la seva segona dona i té un grup de mitjans informatius que inclou un canal de televisió, dos diaris i pàgines web. Molt obert a Occident, la Cort Penal Internacional havia donat una ordre d'arrest contra ell, contra el seu pare i cunyat, per presumptes delictes de lesa humanitat.
 
Al-Saadi, coronel i cap de les forces armades líbies, també ha estat arrestat avui pels rebels libis. Manté bones relacions amb Mohammad VI del Marroc i Abdalà II de Jordània. Durant uns anys va ser futbolista de la sèrie A italiana i va militar en clubs com l'Udinese i la UC Sampdoria.

Mohamed, el primogènit de Gaddafi, únic fruit del matrimoni del coronel amb la seva primera dona, s'ha lliurat avui i es troba sota arrest domiciliari. Apassionat del futbol, ​​no té interès per la política i domina les telecomunicacions.
 
Khamis encapçala una columna de forces lleialistes que es dirigeix ​​al centre de Trípoli, segons ha informat la cadena panàrab Al-Arabia citant fonts rebels. El fill de Gaddafi és el comandant de la coneguda com a Brigada Jamis, força d'elit de l'exèrcit gaddafista. Pel que sembla, les forces de Khamis Gaddafi han marxat del complex governamental de Bab al Aziziye, reducte de les forces governamentals a la capital. Va ser "declarat mort" en una ofensiva duta a terme durant la nit del 5 d'agost a la ciutat de Zliten, però ho va desmentir en aparèixer a la televisió estatal el 9 d'agost. És descrit per diplomàtics nord-americans com el millor home de les forces armades de Líbia.

Aisha, única filla del líder libi, és advocada de professió i va formar part del bufet del deposat polític iraquià Saddam Hussein. Opositora a l'"imperialisme americà", va ser ambaixadora de la Pau per les Nacions Unides fins a la seva destitució, al febrer del 2011, amb motiu de la resolució 1970 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides contra el govern del seu pare. Durant aquests mesos d'enfrontament ha fet alguna declaració en defensa del seu progenitor i ha estat vista en alguna manifestació a Trípoli en defensa del règim.
 
Hannibal, el fill petit, va ser detingut, amb la seva dona, a Suïssa el 17 de juliol del 2008, acusat de maltractar dues empleades domèstiques. Aquest incident va provocar a finals de juliol del 2008 que Gaddafi suspengués la venda de petroli cru a Suïssa, després de les manifestacions populars d'espontanis libis davant de l'ambaixada de Suïssa a Trípoli per exigir una disculpa del govern suís.

Saif al-Arab va morir als 29 anys en un atac aeri de l'OTAN efectuat el 30 d'abril per l'Aliança contra el complex residencial de Gaddafi a Trípoli. Al seu costat va morir la seva filla, de només quatre mesos, i dos néts del líder libi.

Mutasim Billah, cinquè fill del líder libi, és conseller de seguretat nacional de Líbia. Va saltar a la fama a Occident per haver desemborsat 1,3 milions d'euros perquè la cantant Beyoncé actués durant una hora en una festa privada de Cap d'Any.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut