Obama ha parlat de Líbia des de la casa on passa les vacances, a Massachusetts. (Foto: Reuters)
Obama ha parlat de Líbia des de la casa on passa les vacances. (Foto: Reuters)
Londres

Obama afirma que el règim de Gaddafi "està arribant al final"

Els països occidentals comencen a saludar el canvi a Líbia. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat que "el règim de Gaddafi està arribant al final" i ha afegit que el país que encapçala serà "amic" de la transició. D'altra banda, el primer ministre britànic, David Cameron, ha reconegut que li agradaria que el dictador libi, Moammar al-Gaddafi, s'enfrontés a la justícia pels "crims" que ha comès. La Unió Europea ha demanat al coronel que marxi per evitar un bany de sang i les Nacions Unides també han demanat a les forces de Gaddafi que facilitin una "transició pacífica". El govern espanyol s'ha afegit a les crides al coronel perquè abandoni el poder.

Actualitzat
Obama veu molt a prop la fi del règim

En una declaració llegida des de l'illa de Martha's Vineyard, de Massachusetts, on és de vacances, Barack Obama ha assegurat que el futur de Líbia "és en mans del seu poble" i ha afegit que els EUA seran "socis i amics" del procés de transició. "La Líbia que els libis es mereixen la tenen a l'abast", ha sentenciat.

Cameron vol justícia

El primer ministre britànic, David Cameron, ha instat el líder libi, Moammar al-Gaddafi, a abandonar la lluita sense condicions i ha reconegut que li agradaria que s'enfrontés a la justícia pels "crims" que ha comès, si bé ha afegit que seran les noves autoritats del país les que decideixin.

En una breu intervenció davant de la premsa a Downing Street, Cameron ha comentat que li agradaria que Gaddafi comparegués davant de la justícia, però "Líbia és país sobirà i és assumpte de les noves autoritats decidir" el futur del mandatari. En tot cas, ha subratllat, "primer cal trobar-lo", ja que no se sap on és.

La UE i l'ONU volen que Gaddafi marxi

La Unió Europea ha instat Gaddafi a deixar el poder davant de l'avenç de l'oposició i ha reclamat "responsabilitat" també als rebels. De la mateixa manera, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat a les forces lleials al coronel que "cessin immediatament la violència" per deixar pas a una "transició pacífica" perquè "no hi hagi més pèrdues de vida".

L'OTAN, prudent

Per la seva part, l'OTAN ha admès que la situació "evoluciona molt ràpid", però ha insistit que "la missió no ha acabat". L'aliança atlàntica ha descartat tenir un paper destacat en la transició a Líbia un cop s'acabi l'operació militar que comanda.

El govern espanyol s'afegeix a la crida

Entre els executius que han secundat la petició perquè Gaddafi deixi el poder hi ha l'espanyol. Les ministres d'Exteriors i Defensa s'han reunit amb diversos càrrecs de les respectives carteres per analitzar la situació i han emès un comunicat en què demanen a Gaddafi que "per evitar el vessament de més sang" deixi de resistir-se, "abandoni el poder i deixi pas a una nova Líbia".

A més, el govern socialista considera necessària una resolució de l'ONU que permeti encarar l'era post-Gaddafi amb la màxima seguretat.

La Xina i Rússia, també


El govern xinès ha assegurat que "respecta l'elecció del poble libi" i ha dit que espera que la situació "s'estabilitzi com més aviat millor". A Moscou, el Comitè d'Afers Internacionals de la Duma ha afirmat que Gaddafi ha "d'acceptar la derrota i sotmetre's a la voluntat del poble".

Chávez, el suport de Gaddafi

En canvi, un dels últims aliats de Gaddafi, el president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha culpat Europa i els Estats Units de destruir la capital sota les bombes.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut