Frankfurt

La passivitat del BCE provoca pèrdues a les borses i dispara la prima de risc espanyola i italiana

La inestabilitat dels mercats dels últims dies ha fet reaccionar els governs i les institucions, que han multiplicat els contactes i els missatges de crida a la calma. L'últim a afegir-s'hi ha estat el Banc Central Europeu (BCE), però el seu missatge sembla que ha estat malinterpretat pels mercats. Jean-Claude Trichet ha insinuat que la institució ha reprès la compra de bons d'alguns països europeus en plena crisi del deute. Tot i que no n'ha volgut dir de quins, ha transcendit que la compra era a Irlanda i Portugal. Això ha posat en una situació difícil Espanya i Itàlia, que han disparat les seves primes de risc. Els principals indicadors europeus han tancat en números vermells.

Actualitzat
La roda de premsa del Banc Central Europeu havia de ser un bàlsam, però ha provocat un terrabastall. Jean-Claude Trichet ha deixat entreveure que la institució ha reactivat el seu programa de compra de bons als mercats secundaris en un missatge clar per cridar a la calma. El Banc Central Europeu va arrencar el maig passat el programa de compra de deute públic per ajudar els països amb dificultats. Fins al moment, s'han adquirit bons per valor d'uns 75.000 milions d'euros.

El president del BCE no ha volgut revelar de quins països s'estava comprant deute, però ha assegurat: "nosaltres som transparents. A mi no em sorprendria que abans que acabi la roda de premsa ja hi hagi una reacció als mercats". El pronòstic de Trichet s'ha complert, però no amb els resultats que ell esperava. Les borses s'han desplomat i han tancat amb pèrdues que han superat el 3%.

Tot i la negativa del BCE, ha transcendit que la institució estaria adquirint deute d'Irlanda i Portugal, però no d'Espanya i Itàlia, els països més afectats aquests dies per la crisi del deute. Això ha disparat les primes de risc dels dos països que han acabat la jornada per sobre del nivell dels 400 punts i han marcat un nou màxim.

Dotar de liquiditat els bancs

D'altra banda, Jean-Claude Trichet ha anunciat una operació extraordinària per prestar diners als bancs a un interès fix durant sis mesos. Els préstecs s'adjudicaran el 10 d'agost a través d'una subhasta. L'objectiu és que les entitats incrementin la seva liquiditat perquè puguin concedir més préstecs i, de retruc, augmentin la liquiditat al sistema. La institució ha decidit també continuar fent subhastes a mitjà termini a un tipus fix i sense límit d'adjudicació el temps que sigui necessari i com a mínim fins al 17 de gener de 2012.


VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut