20-N, una "coincidència" no buscada

El pròxim 20 de novembre Espanya celebrarà novament eleccions generals, les onzenes des de la recuperació de la democràcia. Justament el 20-N ha quedat fixat en la memòria col·lectiva com una data clau per a la democràcia espanyola perquè remet a la mort del dictador Francisco Franco, ara fa 36 anys, el 20 de novembre del 1975. De l'altra, perquè coincideix amb la data de l'afusellament de Primo de Rivera, el fundador i líder de la Falange, condemnat i executat a l'inici de la Guerra Civil, el 20 de novembre del 1936. Per això, el 20-N s'ha convertit en la data de commemoració dels falangistes i nostàlgics del franquisme. Preguntat sobre la coincidència de la data electoral amb el 20-N, Zapatero ha dit que es tracta simplement d'una "coincidència".

Actualitzat
20 de novembre del 2011: aquesta és la data fixada finalment per les pròximes eleccions generals, uns comicis que arriben de forma anticipada enmig d'una forta crisi econòmica i que seran els onzens de la democràcia espanyola des de la seva recuperació.

Doble simbologia

La data del 20 de novembre, però, està lligada dins la història d'Espanya a dues efemèrides:

- 20 de novembre del 1975: és la data oficial de la mort del dictador Francisco Franco. Va ser justament un 20-N quan l'aleshores president del govern espanyol Arias Navarro va comparèixer davant dels espanyols a través de la televisió per anunciar la mort de Franco amb aquella frase que es va fer cèlebre: "Españoles, Franco ha muerto".

Però alguns historiadors consideren que es va mantenir amb vida artificialment el dictador fins aquella data, i que no es va procedir a retirar-li el suport vital fins a la matinada per fer-ho coincidir amb l'aniversari de la mort de Primo de Rivera.

- 20 de novembre del 1936: És la data de l'afusellament de José Antonio Primo de Rivera, fundador i líder de la Falange. Va ser condemnat i executat per conspiració i rebel·lió militar contra el govern de la II República durant els primers mesos de la Guerra Civil Espanyola.

"És una coincidència"


No obstant això, el president Zapatero ha dit que la data escollida no té cap simbologia, sinó que es tracta d'una coincidència que ve marcada pels diferents condicionants.

En aquest sentit, Zapatero ha dit que la data  ens permet acabar reformes substancials per completar el control del dèficit i ha remarcat que considera convenient que el govern sortint comenci a treballar des de l'1 de gener per tal de combatre la situació actual.

El president del govern espanyol ha declarat que "certesa és estabilitat", i que aquesta convicció l'ha impulsat a desvelar la incògnita sobre la convocatòria electoral al juliol per posar fi a les especulacions.

D'altra banda, ha dit que convoca les eleccions el 20-N perquè si ho feia una setmana abans, el pont de l'1 de novembre queia en plena campanya electoral.
Anar al contingut