Seu central de l'agència Moody's a Nova York (Foto: Reuters)
Seu central de l'agència Moody's a Nova York (Foto: Reuters)
Nova York

Moody's rebaixa encara més el deute grec i el deixa a un grau de l'incompliment

Quatre dies després que la Unió Europea va aprovar el segon pla d'ajut a Grècia, l'agència de qualificació Moody's torna a rebaixar la nota del seu deute. Ho fa un grau, i deixa el deute grec a llarg termini en la qualificació de Caa1. Això vol dir que els creditors privats no recuperaran íntegrament la quantitat invertida i podrien patir pèrdues superiors al 20%. De fet, Grècia es queda ara a un grau de no poder retornar la totalitat dels diners als creditors.

Actualitzat
L'agència de qualificació Moody's ha abaixat de nou la nota del deute a llarg termini de Grècia, que ara està a només un grau de l'incompliment. Moody's ha argumentat que el país no serà capaç de pagar totalment els creditors privats.

L'anunci d'un pla d'ajuda de la Unió Europea i l'intercanvi dels vells pels nous bons grecs d'acompanyament "fa intuir que els creditors privats patiran pèrdues", segons ha dit l'agència en un document emès aquest dilluns. D'aquesta manera, el deute a llarg termini de Grècia es troba ara en el Caa1, quan anteriorment estava en el Ca.

Per l'agència, el nou pla de rescat aprovat té clars avantatges per al país -com ara reduir els costos associats al seu deute i la dependència dels mercats de capitals- però l'impacte en la reducció del deute és "limitat", segons ha argumentat. Moody's sí que considera que el nou pla grec ajudarà a la zona de l'euro a contenir el risc de contagi que podrien patir si Atenes finalment no pot complir amb el seu calendari de pagaments.

No obstant això, segons Moody, pels creditors d'Irlanda i Portugal, els dos països de la zona euro amb més perill, res és segur: les males perspectives segueixen sent superiors a les positives, cosa que "afecta la seva qualificació", segons ha informat l'agència.

El nou pla de rescat preveu la participació del sector privat, principalment els bancs. Serà a través d'un intercanvi de títols amb venciment fins a l'any 2020 en contra de la compra de nous bons a trenta anys.

Els creditors privats tenen diverses opcions: o refinançar Grècia, amb títols de venciment més llargs; o mantenir el seu compromís mitjançant l'adopció de títols amb el mateix venciment, o l'intercanvi de les seves accions en contra d'altres, a 15 o 30 anys, acceptant un descompte.
Anar al contingut