Utoya

La policia noruega confirma almenys 85 morts en el tiroteig a l'illa d'Utoya

Noruega mirava de recuperar-se de l'explosió a Oslo quan un altre atac ha colpit els seus ciutadans. Dues hores després de l'atemptat al centre de la capital, hi ha hagut un tiroteig en una reunió de les joventuts del Partit Laborista a Utoya, en una petita illa a l'oest d'Oslo. A la reunió s'esperava que aquest dissabte hi assistís el primer ministre. La policia noruega xifra en almenys 85 els morts en la massacre. El balanç podria augmentar perquè hi ha nombrosos desapareguts. El tiroteig l'hauria protagonitzat un home de nacionalitat noruega disfressat de policia que ha dit que volia fer un control rutinari i que ja ha estat arrestat. Les autoritats creuen que l'atac està relacionat amb el d'Oslo.

Actualitzat
Dues hores després de l'atemptat a Oslo, un home ha obert foc contra una reunió de joves a l'illa d'Utoya. La policia noruega ha confirmat 85 morts en el tiroteig d'edats compreses entre els 14 i els 17 anys. Alerten que el nombre pot créixer en les pròximes hores perquè hi ha nombrosos desapareguts.

Un home vestit de policia ha entrat al campament dient que anava a fer-hi un control rutinari i ha disparat contra les 500 persones que s'hi havien aplegat. En mig de la histèria, molts joves s'han llançat a l'aigua per fugir-ne nedant. La policia hi ha arribat en helicòpter i ha detingut una persona.

El ministre de Justícia, Knut Storberget, ha informat que l'arrestat és un noruec de 32 anys tot i que no n'ha volgut donar més detalls ni avançar cap hipòtesi sobre l'autoria. La premsa, però, parla d'un mòbil polític i en vincula ara l'autor amb l'extrema dreta. La confusió sobre qui ha dut a terme els atacs és gran ja que inicialment s'havia parlat d'un atemptat jihadista.

Les autoritats asseguren que encara hi ha molts desapareguts a l'illa i afegeixen que s'estan buscant més sospitosos. A última hora de la nit d'aquest divendres, els agents han informat de la troballa a l'illa d'explosius que no han esclatat.

Esperant el primer ministre

Aquest divendres al matí l'exprimera ministra noruega Gro Harlem Brundtland havia ofert un discurs a la reunió de les joventuts i estava previst que aquest dissabte l'actual primer ministre, Jens Stoltenberg, també hi comparegués.

Alguns diaris noruecs informen que molts pares i mares han trucat a la policia alarmats per la situació i per la informació que els donaven els seus fills via telèfon mòbil o Twitter.

La policia assegura que té raons per pensar que aquest tiroteig i l'explosió prop de dependències governamentals estan relacionats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut