Interior del Palau de la Música de Barcelona
Interior del Palau de la Música de Barcelona
Carla Pedret

Dos anys del "cas Palau": imputacions però cap condemna

El que va començar com un cas de desviament de fons amb Fèlix Millet i Jordi Montull com a principals protagonistes, s'ha convertit en un gran embolic que ha esquitxat institucions públiques, empreses privades i partits polítics. El 23 de juliol del 2009 els Mossos d'Esquadra van entrar al Palau de la Música. Les imatges formen part ja de la memòria col·lectiva. Es destapava el desviament de 35 milions d'euros per part del màxim responsable de la institució i el seu home de confiança. Els diners van anar desapareixent en forma de bitllets de 500 euros, factures falses i el pagament de regals, casaments de filles i fins i tot capses de preservatius.

Actualitzat
L'escàndol va fer la volta al món i va consternar la societat catalana pel valor simbòlic de la institució. Després de dos anys i diversos jutges que s'han fet càrrec de la investigació, l'embolic encara està per desfer.

La corrua de testimonis que s'han succeït pels jutjats en aquests dos anys d'investigació no n'ha tret massa l'entrellat. Molts dels imputats, tot i tenir càrrecs de responsabilitat en l'organigrama de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música, han negar saber-ne res del desfalc. Un exemple és l'exdirectora general del Palau, Rosa Garicano, que va assegurar desconèixer el forat per on van sortir 35 milions d'euros. El seu argument: no portava els temes econòmics. El jutge continua els interrogatoris per poder lligar els caps que encara queden pendents. No hi ha encara cap condemna.

A mesura que s'ha anat revisant tota la documentació, el cas ha desenvolupat cada cop més ramificacions. La investigació va portar a Ferrovial i a la Fundació Trias Fargas, vinculada a Convergència Democràtica (CDC). Uns informes mostraven presumptes pagaments irregulars de comissions de Ferrovial a la fundació a través del Palau la Música. La moneda de canvi eren adjudicacions d'obra pública. La presumpta implicació de CDC va escalfar els últims mesos de la legislatura. El jutge va imputar finalment l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, que en la seva declaració va negar conèixer Fèlix Millet, però sí Jordi Montull, a través dels convenis amb la Trias Fargas. Osàcar va negar categòricament ser el Daniel que apareix en documents vinculats al cas del Palau. La investigació continua.

Un altre dels apèndixs del cas és el relacionat amb la construcció del conegut com a "hotel del Palau". Fèlix Millet i Jordi Montull haurien rebut, segons un informe de l'Agència Tributària, 900.000 euros en comissions del propietari de la cadena Olivia Hotels. La intenció de l'empresari era aixecar un hotel en uns solars propietat d'una escola i que estaven cedits al Palau de la Música. Diversos testimonis han assegurat davant del jutge que el canvi de mans dels solars es va fer en connivència amb responsables de l'Ajuntament de Barcelona, entre els quals qui va ser tinent d'alcalde, Ramon García-Bragado (PSC), que està imputat en el cas. El procés encara és obert.

El 23 de juliol del 2009, a tres quarts de deu del matí, els Mossos d'Esquadra van entrar a les oficines del Palau de la Música. Dos anys després, l'embolic cada cop sembla fer-se més gran. Els dos principals artífexs, Fèlix Millet i Jordi Montull, estan en llibertat amb càrrecs, després de passar només 13 dies a la presó. Els imputats són nombrosos i a cada nova declaració les diferents ramificacions del "cas Palau" semblen prendre un nou gir encara més recargolat.


Anar al contingut