Salamanca

La nova remesa dels "papers de Salamanca" ja és a Catalunya

La segona gran remesa de documents confiscats durant la postguerra civil a sindicats, partits polítics i també particulars que encara s'estaven a l'arxiu de Salamanca ja són a Catalunya. Han arribat aquest dimecres al vespre a l'Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat del Vallès. Així doncs, en les 365 caixes que han tornat hi ha documents de la UGT, del PSUC, del Poum, d'ERC o de particulars, com de la família Cambó, segons ha confirmat la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, al Congrés dels Diputats. La ministra ha assegurat també que aquests arxius històrics seran retornats als seus legítims propietaris. Amb aquesta devolució, ja només queda una petita part de la documentació confiscada durant el franquisme que ha de ser retornada a Catalunya.

Actualitzat
La nova remesa dels "papers de Salamanca" ja és a Catalunya. Han arribat aquest dimecres al vespre a l'Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat del Vallès. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'ha felicitat pel retorn d'uns documents que, en els pròxims dies, el personal de l'arxiu analitzar per determinar-ne l'autoria i la propietat.

Del retorn d'aquesta nova remesa de documents confiscats pel franquisme en parlava aquest dimecres al matí als passadissos del Congrés, la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, que ha manifestat que les 365 caixes que havien viatjat aquest dimecres al matí cap a Catalunya inclouen documentació confiscada a sindicats com la UGT o CNT; a partits polítics com el PSUC i ERC així com a dirigents. També hi ha documents de particulars, com per exemple correspondència i arxius fotogràfics personals de Francesc Cambó. Tots aquests arxius històrics seran retornats als seus legítims propietaris, segons ha corroborat la titular de Cultura.

Amb aquest gruix de documentació, la ministra ha assegurat que la devolució a Catalunya de documents confiscats després de la Guerra Civil espanyola està pràcticament completada i només quedaria una petita part que la comissió mixta encara està estudiant. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha replicat, però, que encara queda una part important per retornar.

Els documents estaven custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i formen part dels 715 lligalls i de les 15 caixes de la Secció de Política Social de Barcelona i Lleida, respectivament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut