Dublín

L'agència de qualificació Moody's rebaixa el deute irlandès al nivell del bo escombraria

Després que ara fa uns dies Moody's va rebaixar el deute portuguès al nivell del bo porqueria, aquest dimarts ha estat el torn d'Irlanda. L'agència de qualificació del deute ha rebaixat el deute irlandès al nivell del bo porqueria. Una decisió que justifica assegurant que hi ha moltes possibilitats que aquest país necessiti més finançament un cop s'acabin el 2013 els fons d'ajudes de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. De moment, aquesta rebaixa augmenta la pressió econòmica a la ja difícil situació de l'Eurozona i fa créixer la incertesa sobre la reacció que tindran els mercats davant d'aquest nou pas de Moody's.

Actualitzat
Després d'un dimarts d'infart als principals parquets europeus l'agència Moody's va rebaixar al nivell de bo porqueria el deute irlandès, amb la qual cosa va afegir més tensió a la turbulenta economia europea.

Amb aquesta rebaixa, l'agència nord-americana de qualificació de riscos situa Irlanda al mateix paquet de Portugal i Grècia, amb el nivell del seu deute per terra, i fa créixer els dubtes sobre la fortalesa de la zona euro i sobre la resposta que tindrà la borsa davant d'aquesta notícia.

Jornada convulsa als mercats

La incertesa creixent sobre l'estabilitat de l'economia europea es va tornar a fer evident aquest dimarts en una nova jornada negra a les borses.

Els parquets es van obrir amb fortes pèrdues en els selectius, especialment l'italià, el portuguès i l'espanyol, tot i que a mesura que avançava la jornada els mercats es moderaven i posaven fre a les davallades, gràcies, segons els rumors, a la intervenció del Banc Central Europeu.

Europa busca "l'esforç col·lectiu"

Precisament per mirar de recuperar la confiança en l'economia de l'eurozona, el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha visitat Madrid i Lisboa.

Durant la seva reunió amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, Van Rompuy va donar suport al pla d'austeritat de l'executiu espanyol i va explicar que tot i que siguin "mesures impopulars s'han de fer per recuperar l'estabilitat econòmica".

Per la seva banda, Zapatero va explicar que "Espanya està en el bon camí" i que per superar l'actual context de crisi a Europa cal que tots els països de l'eurozona treballin "conjuntament" i amb "responsabilitat".

En aquest sentit, Van Rompuy ha defensat el paper de la Unió Europea i ha remarcat que "si un país de la zona euro té un problema, tots tenim un problema".

Reunió exprés per trobar solucions

Enmig de les especulacions, aquest divendres els caps d'estat i de govern de l'Eurogrup podrien convocar una nova cimera per analitzar la crisi del deute sobirà i mirar de trobar solucions per reconduir la situació.

Una solució que, segons la directora gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, ha de ser "ràpida" i "contundent".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut