Rubalcaba, a la seu del PSE a Bilbao, parlant sobre Bildu
Imatge d'arxiu de Rubalcaba, a la seu del PSE a Bilbao.
Perfil

Alfredo Pérez Rubalcaba: Supervivent del PSOE, odiat pel PP

La remodelació l'ha provocat la sortida de Rubalcaba del govern, després de ser proclamat candidat a les pròximes eleccions generals. Un home que ha tingut múltiples càrrecs i responsabilitats des del 1988. Ha estat ministre tant en els governs de González com en els de Zapatero. Avui ha deixat formalment el càrrec, tot i que des de fa dies ja parla com a candidat.

Actualitzat
"Els ciutadans paguen per aquestes hipoteques. I els bancs no hi tenen cap responsabilitat, no hi tenen res a dir?"

Per poder fer reflexions com aquesta, més pròpies d'un candidat que d'un vicepresident, Alfredo Pérez Rubalcaba ha decidit escoltar consells com els de Felipe González, que fa unes setmanes li va recomanar que deixés l'executiu "immediatament".

Rubalcaba és un dels pocs supervivents dels governs de Felipe González. En va ser ministre i portaveu en el moment més difícil, del 93 al 96. És odiat pel PP, que li atribueix la derrota en les eleccions posteriors als atemptats de l'11-M per aquesta frase: "Els espanyols no es mereixen un govern que els digui mentides".

Hàbil negociador, com a responsable del grup socialista al Congrés va agafar les regnes de les negociacions de l'Estatut. Mesos després, quan José Antonio Alonso va ser rellevat a Interior, Zapatero va pensar en ell. En un context difícil, amb ETA ferida però no morta, Rubalcaba va saber compaginar a la perfecció la política del pal i la pastanaga. Fer compatibles períodes de treva amb detencions de la cúpula d'ETA ha estat un repte superat amb nota pel ministre. També ha sabut sortir de la pressió del PP en qüestions com el "cas Faisà", una presumpta xivatada de la policia per evitar una operació antiterrorista. I ho va fer amb una altra de les seves virtuts: la del bon parlamentari.

"Sr. Gil Lázaro, a vostè, amb mi, li passa com diu Amaral a la seva cançó, que sense mi vostè no és res."

Empès pels efectes de la crisi econòmica mundial, Zapatero es va veure obligat a remodelar el govern i trobar un home fort capaç de copilotar la nau enmig de tanta tempesta. Rubalcaba va ser la solució. Vicepresident primer, ministre de l'Interior i portaveu, va acumular tant poder que van arribar a qualificar-lo de "president bis". Però també va quedar assenyalat com a candidat a substituir Zapatero en les pròximes eleccions generals si calia. I, pel que sembla, ha calgut.
Anar al contingut