Imatge d'arxiu del Còdex Calixtí, la primera guia del Camí de Sant Jaume
Imatge d'arxiu del Còdex Calixtí, la primera guia del Camí de Sant Jaume
Santiago de Compostel·la

Desapareix el Còdex Calixtí de la catedral de Santiago de Compostel·la

La policia investiga la desaparició del manuscrit original del Còdex Calixtí, que data del segle XII i està considerat la primera guia del Camí de Sant Jaume, que es trobava custodiat a l'Arxiu de la catedral de Santiago de Compostel·la. Un portaveu policial ha informat que el llibre, una de les joies del patrimoni cultural de Galícia i guia inicial del pelegrinatge, el va trobar a faltar el personal de l'Arxiu dimarts passat.

Actualitzat
Encara que de moment no es tenen pistes sobre l'autoria del robatori, del qual s'han fet ressò diversos mitjans gallecs, la policia analitza les càmeres de seguretat de la catedral compostel·lana per intentar trobar algun indici, segons la mateixa font. El Còdex no estava assegurat, segons informa el diari "El País".

El llibre, sostret d'una càmera blindada de l'Arxiu de la catedral, és l'original, i no la rèplica que habitualment s'exhibeix a turistes i visitants, i només es mostrava en grans ocasions, l'última vegada a personal del Ministeri de Cultura.

El més antic i valuós

D'incalculable valor històric, el Còdex Calixtí està compost per cinc llibres en què es narren el trasllat del cos de l'apòstol a Galícia, els miracles de Santiago, les virtuts de les petxines que els pelegrins porten en el seu camí... El llibre més valuós és el cinquè, considerat una guia per al pelegrí del camí francès a Santiago i descriu la ruta, els pobles i les ciutats, la gent.

El còdex s'atribueix al monjo Aymeric Picaud, clergue de Pitou, que va acompanyar en la seva peregrinació a Santiago el papa Calixte II, a qui l'obra deu el nom i figura com a autor. El Còdex Calixti de Santiago és el més antic dels que es conserven.


Anar al contingut