Hospital
Hospital
Barcelona

El govern vol demanar sis mesos d'empadronament per tenir cobertura sanitària

El govern català proposa modificar la llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de Salut de manera que es necessiti un mínim de sis mesos d'empadronament en qualsevol municipi català per tenir dret a aquesta atenció de forma regular al marge de les urgències. Així figura a l'article 329 de l'avantprojecte de llei de simplificació i reestructuració de l'administració catalana, també coneguda com llei òmnibus. Fonts de Salut han dit que aquesta mesura està destinada especialment a evitar que persones d'altres països europeus i fins i tot dels EUA utilitzin fraudulentament els serveis i l'atenció sanitària catalans.

Actualitzat
La norma sanitària actual, aprovada el 2010, assenyala com a titulars del dret a l'assistència sanitària pública "les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya i les que hi estiguin temporalment que tinguin dret a l'assistència sanitària del sistema nacional de salut, d'acord amb la normativa bàsica de l'Estat".

La Generalitat proposa ara substituir aquest redactat per un altre que apunta que seran titulars d'aquest dret "les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya amb una antiguitat mínima de sis mesos, que acreditin que no tenen accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec d'una altra entitat diferent del Servei Català de la Salut".

La presidenta de l'Associació d'Advocats Europeus d'Immigració i Estrangeria (Abedie), Antonia Moyano, alerta que la futura normativa pot afectar els immigrants, que ara poden accedir a l'assistència sanitària de manera regular des del moment en què s'empadronen, mentre que amb la futura llei haurien d'esperar sis mesos. Moyano ha anat més lluny en la seva interpretació normativa i ha apuntat la possibilitat que aquest canvi, subjecte encara a possibles modificacions en el tràmit d'exposició pública i parlamentària, "pugui afectar els espanyols d'altres comunitats autònomes". "És possible que la Generalitat pretengui cobrar a l'Estat la despesa que generin els ciutadans procedents d'altres punts d'Espanya que viuen a Catalunya però que encara no fa sis mesos que estan empadronats", ha dit l'advocada.

La Generalitat ha desmentit aquestes interpretacions i ha dit que la mesura el que vol és combatre l'ús fraudulent que alguns estrangers, procedents sobretot d'Europa o els Estats Units, fan de la sanitat pública. El govern ha detectat que aquestes persones vénen només uns dies per operar-se d'intervencions quirúrgiques complexes perquè aquí, a diferència dels seus països, són gratuïtes. Pel que fa als immigrants regulars, aquests tenen l'assistència sanitària garantida per la llei d'estrangeria i, per tant, aquesta modificació no els afecta. Sí que pot afectar, però, els que estan en situació irregular, ja que fins ara se'ls donava la targeta sanitària presentant simplement el certificat d'empadronament.
Anar al contingut