Madrid

El Senat dóna llum verda definitiva al nou Estatut català

El Senat ha aprovat l'Estatut de Catalunya per la majoria necessària. El Partit Popular hi ha votat en contra i els quatre senadors d'Esquerra Republicana s'hi han abstingut, tal com s'havia anunciat. Per tant, el resultat de la votació ha estat de 128 vots a favor, 125 en contra i 6 abstencions. A més de l'abstenció d'ERC, també s'hi han abstingut els dos senadors del Partit Aragonès i d'Eusko Alkartasuna. Un cop superada l'aprovació al Senat, el president Maragall ja pot convocar formalment el referèndum, que, en principi, està previst pel 18 de juny. A més, el president podria convocar eleccions anticipades a la tardor entre avui i demà.

Actualitzat

L'Estatut ha passat finalment l'últim tràmit d'aprovació al Senat. Abans de la votació, però, hi ha intervingut el president, José Luis Rodríguez Zapatero, tal com ell mateix havia anunciat i com ja va fer amb l'Estatut valencià. Però de fet, poc abans i durant una hora, l'atenció ha estat fora de l'hemicicle, quan Zapatero s'ha reunit primer amb el primer secretari del PSC i ministre d'Indústria, José Montilla, i després amb el president català, Pasqual Maragall. A ningú se li escapa que durant la trobada es podria haver acabat de decidir quan es convocaran eleccions anticipades i si finalment es mantindrà Esquerra dins del govern.

Sigui com sigui, des de primera hora de la tarda els diferents grups polítics han fet les seves intervencions per argumentar els motius d'un vot negatiu, afirmatiu o una abstenció davant el text estatutari. En les seves intervencions els diferents portaveus han argumentat la posició que ja han defensat tots aquests mesos, a favor o en contra del nou text estatutari.

Des del Partit Socialista, el seu portaveu, Juan Lerma, ha defensat que aquest "és un text per a la integració, la convivència i la llibertat de tots els ciutadans" i per això ha qualificat el vot negatiu com d'un "immobilisme no adequat en la societat actual". Lerma ha demanat que no es facin batalles electorals durant l'aprovació del text i ha acusat el PP de "desconfiats" davant un text "pactat, rigorosament discutit i debatut i d'acord amb la Constitució". Lerma ha recalcat també que aquest Estatut ha estat fruit d'un "acord pactat" entre els representants del Parlament de Catalunya i les Corts Generals. Ha aprofitat, a més, per criticar el PP, ja que, segons el seu parer, "se'ls en va anar la mà" en la desconfiança en la sobirania popular i després "costa molt reconèixer els errors".

Des de Convergència i Unió han volgut destacar el "protagonisme" que ha tingut Artur Mas en la negociació i al·leguen que  "el balanç del nou Estatut és tan positiu que no s'entén com algú pretén quedar-se on estem sota el pretext que no s'ha mantingut el contingut del projecte sortit del Parlament ", en referència a l'abstenció d'ERC al Senat i el vot negatiu anunciat pels republicans al referèndum. CiU s'ha mostrat "emocionada" davant un text que suposa un gran "avenç respecte a l'anterior".

Carles Bonet, per l'Entesa Catalana de Progrés, ha recordat que els tres partits que formen la coalició són els mateixos que formen el govern tripartit català i que, en un acte de responsabilitat, han acumulat el seu vot a favor del que els ha demanat el govern de Catalunya. Bonet ha dit que els 10 senadors del PSC i els 2 d'ICV-EUiA votaran "sí" i els 4 senadors d'ERC s'hi abstindran, perquè l'Estatut pugui anar "sense més dilacions" a ser ratificat pel poble de Catalunya. L'Entesa, ha dit Bonet, "no vol donar un premi a qui no se'l mereix", el PP. Bonet ha acabat la seva intervenció fent una crida perquè tothom vaig a votar el 18 de juny.

El portaveu del Grup Parlamentari Nacionalista Basc, Joseba Zubia, ha anunciat el seu suport al text de l'Estatut per a Catalunya perquè encara que "no sigui el sortit del Parlament, és molt millor que l'actualment vigent". Així mateix, ha assegurat que el camí parlamentari de la proposta ha estat "ple de dificultats", i ha recordat que el text debatut al Senat és "fruit de la tisorada feta" al Congrés al document procedent de Catalunya.

El Partit Popular, per boca de Pío García Escudero, ha tornat a insistir que el text és una "esmena a la totalitat de l'Espanya de les Autonomies" i que suposa la "liquidació" de l'esperit de consens de l'Espanya del 1978. Escudero ha insistit que el nou Estatut és "radicalment inconstitucional" i "manifestament delirant".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut