Madrid

Salgado reitera que és impossible avançar el fons de competitivitat aquest 2011

El Consell de Política Fiscal i Financera ha començat una de les seves reunions més tenses. I és que a la trobada està previst que el govern espanyol es pronunciï sobre el pagament a la Generalitat dels 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat. La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha dit a les comunitats autònomes que aquest any és impossible avançar aquests diners per raons jurídiques i perquè dispararien el dèficit. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que s'estrenava en una reunió del Consell, ha qualificat d'"inflexible" l'actitud de l'executiu espanyol.

Actualitzat
L'executiu ha decidit donar amb aquesta negativa carpetada al tema del fons de competitivitat. Això quan, només unes hores abans, el Senat ha aprovat una moció que insta l'executiu espanyol a pagar el fons de competitivitat. La proposta ha estat presentada per Entesa Catalana de Progrés i ha comptat amb els vots a favor dels senadors d'Entesa, entre els quals hi ha senadors del PSC. També ha votat a favor de la moció el Partit Popular. En contra, hi han votat els senadors del PSOE, a diferència dels seus homòlegs catalans.

El conseller Andreu Mas-Colell ha insistit que reclamarà el fons de competitivitat fins a l'últim dia de l'any, perquè és una part important dels ingressos que han de permetre reduir el dèficit. Tot i això, admet que la xifra és una estimació. "Si arriba una bestreta del fons de competitivitat i és significativa, per descomptat que l'acceptarem, perquè la liquidació serà el 2013. Llavors liquidarem el que hàgim de liquidar. Nosaltres creiem que l'estimació de 1.450 milions d'euros en el moment de la liquidació el 2013 és raonable", ha explicat el conseller d'Economia.

D'altra banda, la Generalitat ha aprofitat el consell per demanar més coresponsabilitat de l'executiu perquè els governs autonòmics assoleixin els objectius de dèficit, que per aquest any s'han fixat en l'1,3% del PIB. En tot cas, Mas-Colell ha reiterat que no retallaran més del 10% i s'ha queixat de la falta de suport del govern espanyol. Per tot això, dóna pràcticament per fet que aquest any la Generalitat no complirà.

Ocaña rebaixa la xifra

El secretari d'estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, va preparar una mica el terreny a la decisió de l'executiu espanyol de no pagar els diners que reclama la Generalitat. Ocaña va llançar un advertiment: "El fons és de menys de 1.450 milions d'euros. La xifra no ha sortit de nosaltres i no es correspon amb una xifra que jo pugui tenir", va assegurar, taxatiu.

Ocaña va afegir que en cap cas Catalunya podrà incloure els diners als pressupostos si no els ha cobrat abans. "Ningú es pot apuntar uns ingressos que no té. Sobre això, no hi ha res a discutir", va afirmar.

Homs hi respon: "És el comportament d'un morós"

D'altra banda, el portaveu del govern, Francesc Homs, va respondre les declaracions d'Ocaña en la roda de premsa posterior al consell executiu de dimarts. Homs va comparar l'actitud del govern espanyol amb la d'un "morós", ja que "neguen la xifra i el calendari" del fons de competitivitat. Fent un cop damunt la taula per preparar la reunió d'aquest dimecres, Homs va assegurar que la polèmica sobre la xifra "no és estrictament nova".

"Facin el favor de pagar"
, va dir el portaveu de l'executiu català, després de recordar que els 1.450 milions d'euros no eren una xifra de l'actual govern, sinó de l'anterior, quan Antoni Castells era conseller d'Economia.

Plans de reequilibri per estalviar 4.000 milions

El Consell de Política Fiscal i Financera ha aprovat els plans de reequilibri de l'Aragó, Astúries, les Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia i Múrcia, i també diverses mesures per al País Basc i Navarra. Aquests plans permetran estalviar 4.283 milions d'euros, el 47% del dèficit registrat per aquestes comunitats el 2010. Aquesta quantitat es repartirà en una reducció de la despesa de 3.500 milions d'euros i amb un increment dels ingressos de 645 milions d'euros.

La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha explicat que en "alguns" d'aquests plans encara queden detalls i ajustos per concretar i que s'aprovaran en la pròxima reunió del Consell, després de les eleccions del maig.

Les comunitats de Madrid i la Rioja queden exemptes de l'obligació de presentar plans de reequilibri, perquè han complert l'objectiu d'estabilitat pressupostària el 2009 i han presentat el 2011 un pressupost amb un dèficit inferior al 0,75 % del PIB.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut