Barcelona

Un incendi intencionat calcina la cripta de la Sagrada Família

La policia ha detingut un home com a presumpte autor d'un incendi que s'ha declarat al temple de la Sagrada Família, concretament a la cripta. El foc, que ja està extingit, ha provocat una gran fumera que ha fet recomanable el desallotjament del monument, a l'interior del qual hi havia unes 1.500 persones. A més, a quatre treballadors del temple -el monument més visitat de Barcelona- els han hagut d'atendre per inhalació de fum. El foc ha afectat la cripta, però l'estructura i els vitralls estan intactes. A primera hora de la tarda el temple ha reobert al públic.

Actualitzat
Ensurt a la Sagrada Família. Un foc suposadament intencionat s'ha declarat cap a tres quarts d'onze del matí, a la cripta del temple. El detingut ha estat identificat com a José María L. S., un veí de Barcelona de 65 anys que  podria estar pertorbat mentalment. L'home, que està sota custòdia a la comissaria central dels Mossos a les Corts, hauria negat ser l'autor del foc.

El president del Patronat de la Sagrada Família, Joan Rigol, que ha afirmat que la seguretat del temple es revisarà, ja havia avançat que l'home semblava "pertorbat" i que després de la seva detenció ha fet algunes "reflexions inconnexes". Fonts pròximes a la investigació afegeixen que l'home té antecedents per furts. A més, seria un usuari habitual dels serveis socials, encara que no es tracta d'un indigent.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Assumpta Escarp, ha afegit que era un habitual de la Sagrada Família, conegut pels responsables de la basílica, però que no s'esperaven que pogués actuar d'aquesta manera.

Els visitants retenen el presumpte autor

Segons sembla, el sospitós, que duia encenedors, ha estat sorprès per un grup de "set o vuit persones" que feien una visita privada a la cripta del temple. Aquestes mateixes persones l'han retingut fins que han arribat membres del servei de seguretat del temple i la policia, que l'ha detingut.

Com a mesura preventiva, s'han desallotjat les 1.500 persones, la majoria turistes, que hi havia a l'interior de la nau central, ja que s'ha format una gran fumera visible des de l'exterior. De fet, quatre treballadors del temple han hagut de ser atesos per inhalació de fum i se'ls ha hagut de traslladar a centres hospitalaris.

La cripta, afectada


L'incendi ha començat a la sagristia de la cripta, una cambra de 40 metres quadrats on es guarden els ornaments i els vestits sacerdotals, que ha quedat destruïda com a conseqüència del fum. De fet, ha estat precisament la roba el que ha provocat la intensa fumera. Rigol ha explicat que la cripta, que havia estat restaurada feia poc, ha quedat ennegrida i s'haurà de tornar a restaurar totalment. En prmer lloc, caldrà refer tota la instal·lació elèctrica de l'espai.

La cripta va ser construïda en vida d'Antoni Gaudí i el mateix arquitecte està enterrat en una de les seves capelles.

Els vitralls, salvats

El president del Patronat de la Sagrada Família, però, ha afegit que els valuosos vitralls originals de Gaudí s'han pogut salvar, tot i que en algun moment se n'ha dubtat. Segons sembla, els bombers han estat a punt de trencar-ne un per poder entrar a la cripta, però finalment s'hi ha pogut accedir per una porta. De fet, els equips de bombers han optat per no trencar els vitralls de Gaudí, conscients del seu valor patrimonial, i han modificat el protocol que segueixen en qualsevol altre incendi. Per aquest motiu no han pogut airejar la zona i, un cop a l'interior de la cripta, han hagut de protegir-se amb màscares i utilitzar ventiladors.

Rigol ha remarcat que, a pesar de l'incendi, es mantindran al temple els actes previstos per dissabte amb motiu de la festivitat de Sant Jordi, i els programats per diumenge en suport a les víctimes del terratrèmol del Japó.

9 dotacions dels Bombers i 12 patrulles de la Guàrdia Urbana


En total, nou dotacions dels Bombers, amb 26 membres del cos, han participat en les tasques d'extinció del foc. Un cop apagat l'incendi, els efectius han portat a terme tasques de ventilació. Per agilitzar els treballs, han col·locat ventiladors, ja que només hi ha una petita finestra, fet que dificultava que el fum es dissipés. En 45 minuts, el cos de Bombers ha controlat el foc.

A més de dotze patrulles de la Guàrdia Urbana, dues ambulàncies del SEM s'han desplaçat a la zona. Els carrers Sardenya, Provença i Marina han quedat tallats al trànsit temporalment.

El temple ja ha reobert al públic

Des del Patronat s'ha anunciat que des de primera hora de la tarda el temple pot tornar-se a visitar. En canvi, no hi cap previsió de quan es podrà tornar a reobrir la cripta al públic ja que abans s'han de realitzar els estudis d'avaluació de danys pertinents.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut