José María Sagarduy Moja, àlies "Gatza", a la sortida de la presó (Foto: EFE)
José María Sagarduy Moja, àlies "Gatza", a la sortida de la presó (Foto: EFE)
Madrid

El pres més antic d'ETA surt de la presó després de 31 anys

El pres més antic d'ETA, José María Sagarduy Moja, àlies "Gatza", ha sortit a primera hora d'aquest matí de la presó de Jaén 2, després d'haver complert 31 anys de reclusió. A la sortida del centre penitenciari l'esperaven els seus familiars i ha marxat en un cotxe custodiat per la Guàrdia Civil. Sagarduy té 52 anys, va ingressar a la presó amb 21 anys, el juliol del 1980. El jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska, ha prohibit els dos actes d'homenatge convocats al centre penitenciari i també a la seva localitat natal, Amorebieta. L'etarra alliberat aquest dimecres és conegut en el món abertzale com el Nelson Mandela basc i és també un dels símbols del front anomenat "makos" del qual formen part els etarres amb estades més llargues a la presó.

Actualitzat
Sagarduy, que s'ha convertit en un símbol en el món proetarra, va ser condemnat amb 21 anys per dos assassinats el juliol del 1980. Com que va ser jutjat segons el Codi Penal del 1973 va poder-se acollir a les mesures de redempció de penes fins que va provar de fugar-se de la presó provincial de Granada.

Primer va obrir un forat en el sostre de la seva cel·la i posteriorment després d'accedir a la teulada va saltar la malla metàl·lica que cobria els patis fent servir un cable amb un garfi. Però el seu pla va fracassar després de relliscar sorollosament, cosa que va alertar la guàrdia de la presó, que el va detenir amb una cama i un braç trencats.

A causa del seu intent de fuga, Gatza va perdre els avantatges del pla de redempció de penes i va passar a complir els 29 anys. L'any i nou mesos restants que ha estat a la presó es deu a l'aplicació de la "doctrina Parot" que estableix que les redempcions de condemna es calculen tenint en compte la condemna completa i no el màxim de compliment.

El primer de cinc històrics

A banda de Gatza, quatre presos històrics d'ETA sortiran de la presó entre l'abril i el maig, després d'haver complert les seves condemnes. Es tracta de José María Múgica Pikabea, Jon Aguirre Aguiriano, Estanislao López Agiriano i Andrés Errandonea Arruti. Tots ells han de sortir en llibertat entre el 14 d'abril i el 10 de maig.



Anar al contingut