Barcelona

Albert Manent, premi d'honor de les Lletres Catalanes

L'escriptor Albert Manent és el nou Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, distinció que atorga des del 1969 l'entitat Òmnium Cultural. Fill del poeta Marià Manent, ha destacat en el camp de la poesia, la narrativa i la història, i ha estat un nom clau de la resistència cultural contra el franquisme. Autor de dos reculls poètics a l'adolescència, en plena clandestinitat va compaginar la vocació literària amb la militància cultural. Premi Josep Pla el 1987 i Ramon Llull el 1995, Manent ha escrit la biografia dels mestres del noucentisme, com Josep Carner, Carles Riba, Tomàs Garcés i el seu pare, Marià Manent. Ha publicat obres sobre la Guerra Civil i l'Església catalana, i s'ha dedicat també a la crítica literària.

Actualitzat
Ha estat durant anys membre del jurat del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i avui ha passat a l'altra banda, a la butaca on seuen i posen els premiats amb aquest guardó de prestigi que atorga Òmnium Cultural. Amb Albert Manent, el premi ha agafat aquest any un caràcter menys literari, més intel·lectual, més cívic. Compromís i activisme cultural són, en definitiva, els trets que defineixen millor aquest escriptor, filòleg i historiador.

Membre actiu de la resistència catalanista al franquisme, Manent és memòria viva, un savi que es mira amb lucidesa i optimisme l'estat de la llengua, la cultura i el país.

Manent ha lluitat contra l'oblit reconstruint la nostra història cultural, i ho ha fet de manera destacada a través de retrats literaris d'escriptors i polítics, com els que el van fer mereixedor del Premi Josep Pla. Amb retrats, dietaris i biografies ha trobat el millor maridatge entre literatura i història. Tot i els poemaris de joventut, la seva és una obra historiogràfica i assagística que ara rep un nou reconeixement. El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'ha afegit a una llista de guardonats on també -diu ell que és qüestió d'atzar- hi ha el seu pare, l'escriptor Marià Manent.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut