Imatges dels bombardejos de la coalició internacional difoses pel Ministeri de Defensa britànic
Imatges dels bombardejos de la coalició internacional difoses pel Ministeri de Defensa britànic
Brussel·les

L'OTAN assumeix el comandament de les operacions militars a Líbia

L'Aliança Atlàntica es farà càrrec del comandament de les operacions militars de protecció a la població líbia. L'OTAN pren així el relleu dels Estats Units, i posa fi a un llarg debat sobre qui ha de dirigir les operacions militars. Així ho ha anunciat aquest diumenge a Brussel·les el secretari general de l'organització després d'un acord entre els ambaixadors dels països membres.

Actualitzat
Els 28 membres de l'Aliança han tancat un acord aquest diumenge perquè l'OTAN "apliqui tots els aspectes de la resolució 1973 del Consell de Seguretat de l'ONU per protegir els civils i les zones poblades de les amenaces d'atacs per part del règim de Gaddafi". Així ho ha explicat Anders Fogh Rasmussen, secretari general de l'organització, a l'acabament d'una reunió entre els ambaixadors dels països del bloc celebrada a Brussel·les.

A partir d'aquest diumenge, doncs, l'Aliança agafa el relleu als Estats Units, que prefereixen no ser al capdavant de la coalició internacional després que la intervenció no ha estat ben rebuda al país, i s'encarregarà tant de protegir la població civil, el principal objectiu, de fet, com de controlar la zona d'exclusió aèria, la direcció dels atacs contra objectius terrestres. El tinent general de les forces aèries del Canadà, Charles Bouchard, serà el responsable de les operacions militars a Líbia.

Rasmussen ha volgut deixar clar que l'OTAN es mantindrà "imparcial" ja que la seva missió és "estrictament" protegir els civils.

El passat dijous, l'OTAN ja havia pactat fer-se càrrec del manteniment de la zona d'exclusió aèria. També vigilar el compliment d'embargament d'armes. Tot plegat, en compliment del mandat de les Nacions Unides.

Mentrestant, sobre el terreny, la coalició militar internacional ha propiciat l'embranzida de la rebel·lió. Les tropes rebels han reconquerit més de 300 quilòmetres. Han recuperat Brega i s'acosten a Sirte, la ciutat natal de Gaddafi.
Anar al contingut