París

El grup de contacte sobre Líbia es reunirà per primera vegada dimarts a Londres

El grup de contacte sobre Líbia, que reuneix els Estats Units, França, el Regne Unit i la resta de països participants en les operacions militars en aquell país, mantindrà la primera reunió dimarts que ve a Londres, segons ha anunciat el ministre francès d'Afers Exteriors, Alain Juppé, durant la sessió de control al govern de l'Assemblea Nacional. En aquesta reunió, els aliats intentaran dotar d'una direcció política la intervenció militar a Líbia.

Actualitzat
A la reunió de dimarts també hi estan convocats els representants de la Unió Africana, la Lliga Àrab i "de la resta de països que vulguin associar-se" a l'operació militar, iniciada d'acord amb la resolució 1973 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

"Concebem aquesta operació com una operació de les Nacions Unides sota el mandat de l'ONU. S'ha posat en marxa per una coalició de països europeus, nord-americans i àrabs, i necessita un braç secular", ha dit Juppé en la seva intervenció al Parlament.

El govern francès ja havia anunciat que l'OTAN no exercirà la "direcció política" de l'operació sobre Líbia i que només tindrà un paper tècnic en el compliment de la resolució de l'ONU sobre el país nord-africà. Juppé ha concretat que l'OTAN participarà en la planificació i la conducció de l'operatiu militar i la Unió Europea es farà càrrec de l'acció humanitària.

El ministre francès ha indicat que en els pròxims dies el president Nicolas Sarkozy "prendrà iniciatives per parlar de pau". "França ha estat a l'origen d'aquesta operació militar i també prendrà la iniciativa per tornar el diàleg democràtic a Líbia", ha assenyalat el cap de la diplomàcia francesa.

Juppé ha explicat que el retard de l'operació contra les forces del règim de Moammar al-Gaddafi es va deure a "les reticències" dels socis i que, si finalment es va dur a terme, "va ser gràcies a l'acció de Sarkozy i de la diplomàcia francesa". La proposta de crear l'anomenada "instància de direcció política" de la intervenció a Líbia, sense excloure que les operacions rebin suport dels mitjans militars de l'OTAN, la va fer l'Elisi.


L'OTAN avança cap a un acord sobre el seu paper en l'operació aèria a Líbia 

Els països de l'OTAN continuen les discussions sobre el paper de l'Aliança a les operacions militars contra el règim de Gaddafi, amb un escenari cada cop més favorable després que França, el Regne Unit i els Estats Units han pactat un rol "clau" però no preponderant per a l'organització. Per sisè dia consecutiu, els ambaixadors aliats estan reunits a Brussel·les per intentar tancar una fórmula que satisfaci tots els socis.

L'OTAN és considerada per una majoria de països com l'actor adequat per fer-se càrrec del control de la zona d'exclusió aèria, però les reticències d'alguns aliats per motius diferents han frenat un acord. "Els aliats segueixen consultant si activen el pla acordat i com defineixen el paper de l'OTAN en l'aplicació de la zona d'exclusió ordenada per l'ONU. No s'ha pres cap decisió", ha dit en una roda de premsa la portaveu de la Organització, Oana Lungescu. Segons ha assegurat, les converses es desenvolupen en una "atmosfera positiva", que contrastaria amb les tensions dels últims dies.
 
El desig de diversos països de transferir al més aviat possible el comandament de les operacions a l'Aliança Atlàntica ha estat frenat, entre d'altres, per França, que prefereix mantenir el lideratge de les accions fora de l'Organització. Després de les converses mantingudes ahir entre el president francès, Nicolas Sarkozy, el nord-americà, Barack Obama, i el primer ministre britànic, David Cameron, s'ha obert camí a l'opció de separar el comandament polític i el militar.
Anar al contingut