El Caire

La Lliga Àrab es desmarca ara de l'operació militar i no la considera necessària per protegir els civils

L'operació internacional a Líbia té la benedicció de les Nacions Unides i gaudeix d'un ampli consens. Els líders de la coalició insisteixen que es tracta d'una acció legal i necessària per ajudar el poble libi, i la intervenció té el suport majoritari de l'opinió pública occidental. La dels països àrabs, però, es mostra dividida. La Lliga Àrab, que dóna suport a l'operació, ha criticat aquest diumenge els bombardejos. Diu que no són necessaris per protegir la població civil i que s'allunyen de l'objectiu d'imposar una zona d'exclusió aèria.

Actualitzat
El consens a l'entorn de la intervenció militar a Líbia no és infal·lible. La Lliga Àrab, que va demanar a la comunitat internacional que s'imposés una zona d'exclusió aèria per frenar l'espiral de guerra civil en què havia entrat Líbia, s'ha desmarcat aquest diumenge del mètode emprat i ha demanat informes complets del que està passant a Líbia.

El secretari general de la Lliga, Amr Mussa, assegura que "la protecció dels civils no necessita d'una operació militar", i denuncia que "el que va passar a Líbia és diferent de l'objectiu d'imposar una zona d'exclusió aèria".

"El que volem és protegir els civils i no bombardejar més civils", ha dit Mussa en una roda de premsa conjunta amb el president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, a la seu de la Lliga Àrab, al Caire. Segons Mussa, la resolució 1.973 del Consell de Seguretat de l'ONU parlava de prohibir qualsevol invasió o ocupació terrestre.

França, Washington i la Gran Bretanya, protagonistes

El govern francès ha pres la iniciativa política de la intervenció aliada a Líbia. Des de París, els líders de l'aliança decidien aquest dissabte activar l'atac, i els avions francesos van ser els primers a entrar en acció. Amb aquest lideratge, Sarkozy assumeix un fort protagonisme i, a més, veu reforçada la seva projecció internacional.

La Gran Bretanya també té un paper destacat en l'operació. El seu primer ministre, David Cameron, ha posat molt d'èmfasi a destacar la legalitat de l'atac, una forma de marcar distàncies respecte a la invasió de l'Iraq, que va començar ahir feia vuit anys exactament.

A diferència d'aquella guerra, els Estats Units no han estat els promotors de la decisió d'atacar, per bé que sembla que tenen el liderat militar de l'operació.

Èxit de la primera fase de l'"Odissea de l'Alba"


Washington ha anunciat que s'ha assolit l'objectiu d'imposar una zona d'exclusió aèria a Líbia després de l'inici, dissabte, de l'"operació Odissea de l'Alba".

Els atacs aeris i navals van permetre destruir una vintena d'objectius militars, segons el cap de l'Estat Major dels Estats Units, Michael Mullen, especialment bateries antiaèries i també una base militar al sud-oest de Trípoli, segons s'ha sabut aquest diumenge.

Mullen ha explicat que aquesta era la primera fase de l'operació, i que en una segona fase tindria com a objectius punts d'avituallament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut