Tòquio

Troben dos supervivents al Japó nou dies després del sisme mentre creix la xifra de morts i es manté la por atòmica

Barreja de joia, dolor i temor al Japó. El país viu aclaparat per una xifra de víctimes que no para d'augmentar. Són ja 8.133 els morts i 12.272 els desapareguts, segons les xifres que ha facilitat la policia nipona. L'agència de notícies japonesa Kyodo, però, parla de més de 15.000 morts només a la prefectura de Miyagi. Tot i això, encara hi ha espai per als miracles. Dues persones han estat rescatades de la runa nou dies després del terratrèmol. La satisfacció es mescla amb la por de l'amenaça nuclear. La situació a la planta de Fukushima continua estable, però creix el temor perquè s'han trobat restes de radioactivitat a l'aigua i el menjar. Les autoritats alerten de pluja radioactiva.

Actualitzat
L'últim balanç de víctimes mortals pel desastre natural del Japó parla de 8.100 persones. I encara n'hi ha unes 12.000 desaparegudes.

Els esforços sobre el terreny se centren ja a recuperar cossos perquè és poc probable trobar-hi supervivents. Tot i això, de vegades hi ha miracles. Aquesta és la paraula que han fet servir les autoritats japoneses per definir el rescat de dues persones nou dies després del terratrèmol: "un rescat miraculós". Es tracta d'una dona de 80 anys i un noi de 16 que han estat trobats amb vida sota la runa a la ciutat d'Ishimaki.

Segons la policia, els dos rescatats estan febles però sans i estalvis. Són un nét i la seva àvia, i van quedar atrapats a la cuina de casa seva. Han sobreviscut aquests nou dies gràcies als queviures que tenien a la nevera, especialment iogurts. Finalment han pogut sortir a la teulada i avisar un helicòpter que sobrevolava la zona.

Prioritat: els evacuats

Rescats com aquest són molt poc probables i les prioritats de les autoritats se centren ara a atendre els 387.000 evacuats. Per tota l'illa de Honshu s'han muntat grans dispositius per atendre'ls. Molts japonesos s'han ofert voluntaris per treballar als refugis.

Als refugis hi ha molta gent que ha perdut la casa, però també hi ha moltes famílies que provenen de la regió de Fukushima, en risc per l'alerta nuclear.

Comença la reconstrucció

Pel que fa a la reconstrucció, ja hi ha poblacions on s'ha començat a retirar runa per fer-hi espai i construir-hi habitatges temporals.

L'altra feina que intenta fer ràpidament el govern és la reparació de l'enllumenat, les canonades d'aigua potable i les carreteres, bàsiques per fer arribar tot tipus de materials als pobles destruïts.

Un altre dels problemes que té la població japonesa arran del tsunami és l'escassetat de combustible. Algunes persones han estat tres dies esperant per obtenir benzina. Per mirar de reabastir el Japó, molts països li estan donant combustible. És el cas de la Xina, que en porta en vaixells. L'última remesa de Pequín ha estat de 20.000 tones de petroli.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut