Imatge d'arxiu de Moammar al-Gaddafi
Imatge d'arxiu de Moammar al-Gaddafi
Trípoli

Gaddafi amenaça objectius militars i civils aliats i qualifica el Mediterrani de zona de guerra

Moammar al-Gaddafi, lluny d'arronsar-se, ha plantat cara a la coalició internacional que aquest dissabte ha obert foc sobre territori libi. En una gravació telefònica de mala qualitat emesa per la televisió estatal, el líder libi ha amenaçat objectius militars i civils de la coalició i ha considerat el Mediterrani i el nord d'Àfrica com a "zona de guerra". Des d'un amagatall desconegut, el dictador ha animat els seus partidaris a defensar-se i ha dit que els dipòsits d'armes s'obririen immediatament perquè es puguin armar. Gaddafi ha qualificat l'atac internacional d'agressió imperialista capaç de desfermar una croada generalitzada.

Actualitzat
La intervenció militar a Líbia ja ha arribat a les principals ciutats del país i Moammar al-Gaddafi s'ha pronunciat en aquest sentit: ha amenaçat d'atacar objectius civils i militars al Mediterrani i diu que aquesta zona s'ha convertit en un camp de batalla. El líder libi ha subratllat que Líbia exercirà el seu dret d'autodefensa segons l'article 51 de la Carta de les Nacions Unides.

En una breu intervenció per telèfon a la televisió estatal, el dictador libi ha qualificat l'atac de la coalició internacional d'agressió injustificada dels croats i ha assegurat que obrirà tots els magatzems d'armes per distribuir-les entre la població.

El coronel ha fet una crida a les nacions àrabs i islàmiques, així com als pobles de Llatinoamèrica, Àfrica i Àsia, a donar suport als "herois del poble libi" i ha advertit que l'agressió imperialista donarà naixement a una guerra de religions.

El canal estatal ha interromput de forma brusca la seva programació per difondre el missatge d'àudio sobre un fons en què es veia el palau de Gaddafi a Trípoli destruït per l'aviació nord-americana el 1986.

Setge per mar i aire

La intervenció militar internacional ha començat aquest dissabte amb l'atac de l'aviació francesa contra un vehicle militar. Hores més tard, l'ofensiva, batejada "Odissea de l'Alba", s'ha generalitzat amb la intervenció de la flota naval nord-americana i l'aviació britànica, amb diversos objectius. També hi han participat efectius d'Itàlia i el Canadà.

Entre la vintena d'objectius atacats hi ha les defenses antiaèries líbies al voltant de la capital, Trípoli, bastió de les forces del règim. També les de Zuwarah, ciutat fa poc conquistada pels gaddafistes als rebels, i de Misrata, ciutat en mans dels opositors, però assetjada des de fa dies per les forces de Gaddafi.

Un altre dels primers objectius de les forces aliades ha estat l'enclavament de Sirte, ciutat de procedència de Gaddafi. També han estat objectius en aquesta primera fase les forces gaddafistes que ataquen Bengasi, capital de la revolta.

El massiu atac ha "danyat severament" les defenses antiaèries líbies segons un funcionari de seguretat nacional nord-americà que ha volgut restar en l'anonimat. En declaracions a l'agència de notícies Reuters, també ha reconegut que encara és massa d'hora per predir el que les forces terrestres lleials al dictador poden fer en resposta als atacs.

Escuts humans per protegir Gaddafi

Davant de l'inici de l'ofensiva, el règim libi sembla haver optat per bunqueritzar-se. Una marea verda de milers de ciutadans libis ha omplert els voltants del palau presidencial de Trípoli. L'objectiu és formar una mena d'escut humà per protegir Moammar al-Gaddafi davant d'un possible atac aeri de la coalició internacional. Es desconeix, però, si en realitat el líder libi és a l'interior del complex.

Entre la multitud es poden veure fins i tot dones i nens que porten retrats de Gaddafi i entonen càntics al seu favor. Segons testimonis, els partidaris de Gaddafi han començat a llançar trets desafiants a l'aire només saber-se l'inici de la intervenció militar internacional.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut