Barcelona

La Viquipèdia celebra 10 anys entre les 15 edicions amb més articles del món

La xarxa en català està de celebració. Una de les seves icones, la Viquipèdia, compleix 10 anys. Una dècada fructífera amb 312.570 articles en el moment d'escriure aquesta notícia. I és que la Wikipedia catalana no para de créixer. El 17 de març del 2001 en Daniel Queraltó hi introduïa el primer article: "àbac". Gràcies a ell, la Viquipèdia té l'honor de ser la segona edició a incloure un article complet, després de l'anglesa. De fet, és la tercera per ordre de fundació entre les més de 250 llengües que hi ha ara. Només la van superar la versió anglesa i l'alemanya, que malgrat tot va trigar més a donar d'alta la primera contribució.

Actualitzat
Què és un àbac? Un aparell per al càlcul manual de les operacions aritmètiques bàsiques. Com podríem haver respost a aquesta pregunta? Depèn. Al segle passat hauríem recorregut a una font en paper o a l'experiència d'un expert. Ara encara tenim aquestes opcions, però molt probablement hauríem buscat la resposta a l'enciclopèdia "online" col·laborativa més important: la Wikipedia.

L'edició catalana celebra ara 10 anys. I precisament va ser l'àbac el que marca aquesta efemèride. "Àbac" és el primer article que es va editar en una Viquipèdia acabada de néixer. El seu autor va ser l'informàtic andorrà Daniel Queraltó, interessat en la internet col·laborativa i pioner en aquesta gran enciclopèdia oberta i gratuïta.

Després d'aquell primer article n'han vingut molts més. El Daniel, de fet, ja no està sol. Actualment la Viquipèdia té 1.800 creadors actius en català i més de 312.000 articles. Això són gairebé 85 articles per dia en la dècada de vida de l'edició.

Contribucions d'arreu

"Àbac" va ser el primer article, però quin és l'últim? És una resposta molt difícil de respondre per l'alt ritme d'actualització. A més, seria agosarat fixar en aquesta notícia un últim article que quedaria ben aviat desfasat. Per posar un exemple: la dimissió de Hosni Mubarak i els canvis al govern egipci van quedar reflectits en el seu article corresponent en menys de dues hores.

Això sí, Televisió de Catalunya ha pogut parlar amb una de les últimes viquipedistes. Quan el Daniel escrivia el seu primer article, la Filipa da Silva tenia 13 anys i acabava d'arribar a Catalunya, amb els seus pares, procedent de Portugal. Deu anys després està a punt d'acabar la carrera d'Enginyeria Industrial i fa poc es va convertir en viquipedista: s'ha sumat a un projecte per engrescar universitaris a contribuir amb articles especialitzats; en el seu cas, tres de relatius a conceptes de la construcció.

La feina dels viquipedistes, creant nous articles i revisant constantment els antics per evitar errors, ha convertit la Viquipèdia en una eina de referència per les noves generacions. Una eina construïda de manera col·lectiva, on, per exemple, la primera petita definició d'"àbac" s'ha transformat en un llarg article ampliat 195 vegades per 62 usuaris diferents.

Salut de ferro

La Viquipèdia ocupa el lloc número 13 en el rànquing mundial per nombre d'articles, molt a prop de la versió xinesa i per damunt de llengües amb molts més parlants, com l'ucraïnès o el txec.

L'eina continua presentant problemes de fiabilitat i de finançament, que troben sempre resposta en els usuaris i els responsables, que miren de convertir en realitat la vella aspiració humana d'acaparar tot el coneixement.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut