Barcelona

La pluja origina problemes de circulació a diverses carreteres i obliga a desembassar alguns pantans

La Direcció General de Protecció Civil manté activat en fase d'alerta el Pla Inuncat pel gran cabal en rius i rieres del nord-est de Catalunya, malgrat que les precipitacions han anat disminuint en les últimes hores. Les pluges d'aquest dimarts han causat incidències, sobretot a l'àrea de Barcelona. Una tempesta d'aigua i pedra ha obligat a tallar la ronda Litoral en tots dos sentits de la marxa durant més d'una hora per l'acumulació d'aigua. S'han hagut de tancar també una desena d'accessos a les estacions de metro i la circulació de trens entre les estacions del Clot-Aragó i Sant Andreu Comtal ha quedat interrompuda durant dues hores.

Actualitzat
Els talls en el servei de Rodalies han afectat els trens de la línia R2, que connecta l'aeroport amb Maçanet Maçanes passant per Granollers i també els trens regionals de la línia Barcelona-Portbou. L'aigua ha provocat que el Trambaix funcionés també amb retard.

La tempesta també ha inundat part de la ronda Litoral i la Guàrdia Urbana n'ha tancat les entrades 22, a la Barceloneta; 23, al Poblenou, i 24, al Besòs i el túnel de Pla de Palau a causa de l'acumulació d'aigua. De retruc, la circulació a la ronda de Dalt i el Nus de la Trinitat s'ha vist afectada.

A la població d'Olot, la policia local ha informat que el riu Fluvià s'ha desbordat en tres punts: el pont de Mores, la ronda Fluvià i el passeig de Sant Roc, però la crescuda no ha provocat cap incidència important.

Les pluges han ocasionat afectacions a altres punts de la xarxa viària catalana. A la Nacional 2 hi ha un carril tallat al Masnou en sentit Barcelona per l'acumulació d'aigua. A l'A-2 també hi ha un carril tallat al Bruc en sentit Lleida per despreniments. A l'N-260 es dóna pas alternatiu a Olot per bassals d'aigua a la via. La GIV-6226 està tallada a Santa Llogaia d'Àlguema, igual que la GIV-5224 a Pinya, la GIP-5226 a les Preses i la GIV-5441 a Espinelves. A la C-1413a s'ha tallat la calçada a Rubí en sentit Sabadell per despreniments. En aquest tram es fan desviaments per l'interior de Rubí.

Prop de 150 avisos als bombers relacionats amb la pluja

Els Bombers han rebut prop de 150 trucades relacionades amb els ruixats. La majoria, uns 82 avisos, s'han concentrat a la zona metropolitana nord. N'hi ha hagut uns 40 a Girona i uns 14 a Lleida

A Arenys de Mar, al Maresme, els bombers han evacuat de forma preventiva l'escola Sinera per revisar-ne els murs i veure si algun n'havia quedat afectat per la pluja. Els cent alumnes del centre ha pogut acabat les classes. També a la comarca del Maresme, algunes platges s'han quedat sense sorra. De la seva banda, l'alcalde de Cabrera de Mar, Joan Vila, ha anunciat que denunciarà l'Estat i la Generalitat per no fer cap actuació per protegir el litoral.

Protecció Civil manté activat el Pla Inuncat

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté activat la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya (Inuncat), ja que la persistència de les pluges a la zona nord-est de la comunitat està fent augmentar el cabal d'alguns rius i rieres. Segons la informació facilitada per l'Agència Catalana de l'Aigua, les conques dels rius Muga, Fluvià i Baix Ter són les que poden augmentar més de cabal. Això podria causar inundacions ràpides, en especial a rieres i torrents. Per això, Protecció Civil recomana, si es viatja en vehicle, allunyar-se de zones potencialment inundables, no estacionar-hi i circular amb precaució i preferentment per vies principals.

A casa o a l'interior d'edificis, cal evitar deixar a balcons i finestres objectes que puguin caure o ser arrossegats per l'aigua i el vent. En cas que entri aigua en un habitatge o estança, s'ha de desconnectar l'interruptor general de l'electricitat i tancar la clau de pas del gas.

143 litres a Viladrau i prop de 80 a Barcelona


Per a aquest dimarts, la previsió ja indicava que les comarques de Girona, Tarragona i Barcelona podrien registrar quantitats de 50 a 100 litres per metre quadrat perquè la pertorbació agafaria més cos. I, de fet, ha estat així. Les pluges han deixat importants registres, com els més de 143 litres per metre quadrat acumulats a Viladrau, els 135 a Maçanet de Cabrenys, o els 100 litres per metre quadrat que han caigut a la part baixa de Barcelona en poca estona. Altres acumulacions d'aigua destacables són els 118 litres de la Vall d'en Bas, els 117 de Molló, 87 litres per metre quadrat a Banyoles i 81 a Anglès. A les Terres de l'Ebre i a punts del Segrià hi ha hagut registres de fins a 30 litres per metre quadrat.

Risc d'allaus

Pel que fa a la neu , Protecció Civil recomana extremar les precaucions a les zones de muntanya on hi ha risc d'allaus elevat. Segons el butlletí d'allaus emès per l'Institut Geològic de Catalunya, el perill d'allaus fortes, de nivell 4, s'estén a tot el Pirineu, excepte a la zona de l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, on el risc d'allaus és de nivell 3.

La neu ha obligat a tallar la BV-4024 a Guardiola de Berguedà pel risc d'allaus. A la BV-4031 és obligatori circular amb cadenes entre Castellar de n'Hug i Toses i a l'N-260 s'ha restringit el pas als vehicles de tercera categoria entre Toses i Ripoll.

Els embassaments, plens

Les fortes precipitacions de les últimes hores han incrementat les reserves dels embassaments. El pantà de Sau i el de Susqueda estan al 92% de la seva capacitat. El pantà de Boadella ha passat del 58% al 87% de la seva capacitat en només quatre dies, segons informacions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Les pluges han fet també que els rius Muga, Ter i Fluvià vagin molt plens i en alguns casos s'hagin desbordat per la gran quantitat d'aigua.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha informat que properament desembassaran de forma important les preses de Susqueda-Pasteral i també Sau. L'aigua desembassada, juntament amb la pluja caiguda les darreres hores, podria implicar incidències en alguns punts de les comarques d'aquestes conques fluvials.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut