París

El G-8 tanca la cimera sense acord sobre una intervenció a Líbia i evita esmentar la zona d'exclusió

El països del G-8 ha finalitzat la cimera de ministres d'Afers Estrangers sense cap acord sobre una intervenció militar a Líbia. Rússia i Alemanya s'hi han oposat frontalment i la trobada s'ha tancat amb l'única demanda a Moammar al-Gaddafi que aturi els seus atacs contra la població civil. El ministre amfitrió, el francès Alain Juppé, ha assegura que Gaddafi "té la responsabilitat de respondre de protegir el seu poble i haurà de respondre davant la justícia". Sobre una altra mesura molt discutida, la creació d'una zona d'exclusió aèria, Juppé ha lamentat que no hagi prosperat.

Actualitzat
Mentrestant, sobre el terreny, les tropes del coronel Gaddafi avancen i fan recular els opositors fins al seu baluard, la ciutat de Bengasi, la comunitat internacional continua debatent en diversos fòrums sobre una possible intervenció militar i sobre la creació d'una zona d'exclusió aèria a Líbia, mesures sobre les quals no hi ha acord.

Des de París, on s'ha celebrat la trobada dels ministres d'Afers Estrangers del G-8, els països més industrialitzats del món, més Rússia, han tancat un comunitat final de la trobada que no fa esment a la creació de la zona d'exclusió aèria.

El cap de la diplomàcia de França, un dels països que més esforços han fet per convèncer la comunitat internacional de la necessitat de la intervenció militar a Líbia, ha fracassat en el seu intent de convèncer els membres del G-8, un fracàs que ja ha via augurat abans de la reunió en admetre que no havia convençut els seus homòlegs del G-8.

Alain Juppé ha afegit que sí que hi ha un compromís per reactivar "immediatament" les discussions al si del Consell de Seguretat de l'ONU per augmentar la pressió contra el règim de Gaddafi. Aquesta pressió es faria de diverses maneres, com "reforçar les sancions, decretar un embargament marítim i plantejar una zona d'exclusió aèria, encara que no sigui la panacea".

França i el Regne Unit són els països que han deixat més clara la seva situació: advoquen per crear una zona d'exclusió aèria a Líbia i han treballat a marxes forçades per convèncer els líders de la Xina i Rússia, que hi han mostrat la seva oposició i també per sumar-hi Alemanya, que s'hi ha mostrat reticent. Finalment, els seus intents han estat en va i Moscou i Berlín han impedit que aquesta mesura tiri endavant.

Sopar informal sense avenços

Un primer sopar informal aquest dilluns al vespre a París tampoc no havia servit per acostar les diferents posicions dels ministres d'Afers Estrangers del G-8. Tot i que semblava haver-hi consens en el fet que el Consell de Seguretat de l'ONU havia de debatre actuacions respecte a Líbia, no hi havia un suport unànime a la creació d'una zona d'exclusió aèria a Líbia.

La falta d'acord es va plasmar també en la reunió del Consell de Seguretat de l'ONU d'aquest dilluns, que va acabar sense cap acord pel que fa a la zona d'exclusió aèria, mesura que també és una petició també de la Lliga Àrab.

Altres opcions possibles

La creació d'una zona d'exclusió aèria a Líbia, però, no és l'única arma que la comunitat internacional intenta brandar per aturar la massacre de Gaddafi. El Regne Unit assegura que hi ha contactes internacionals per armar els rebels contra Gaddafi, una mesura, però, que comportaria aixecar l'embargament d'armes a Líbia. El primer ministre, David Cameron, va assegurar aquest dilluns que el seu país no té la intenció de veure's involucrat en una guerra a Líbia, però va defensar que s'han de buscar mecanismes per pressionar encara més Gaddafi perquè aturi els crims. França i el Regne Unit han plantejat també eventuals bombardejos, oficialment per protegir la població de les tropes de Gaddafi.

El Canadà també formularà les seves propostes, com ara que Líbia sigui sotmesa a sancions més dures de les previstes i que siguin similars a les imposades després de l'atemptat de Lockerbie.

Mentre la comunitat internacional intenta consensos per abordar la situació a Líbia, alguns experts ja adverteixen que la lentitud els va en contra i que les mesures haurien estat més eficaces en un primer moment en què les tropes de Gaddafi estaven més assetjades pels contraris al règim.

La posició espanyola


La ministra espanyola d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, ha fet una crida al Consell de Seguretat de les Nacions Unides perquè aprovi l'establiment d'una zona d'exclusió aèria a Líbia per "no deixar sola" la població davant l'avanç de les tropes de Gaddafi cap a l'est del país. Trinidad Jiménez va insistir aquest dilluns, en una roda de premsa al Caire al costat del seu homòleg egipci, Nabil el-Arabi, que les Nacions Unides han d'actuar per frenar la massacre a Líbia.

"El Consell de Seguretat de l'ONU ha de ser sensible a una petició que ve del món àrab. És molt important no deixar Líbia sola. Necessiten trobar una solució de seguida", va dir. Jiménez va insistir en la posició d'Espanya que qualsevol intervenció militar tingui el vistiplau de les Nacions Unides.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut