Tòquio

Eleven a 1.897 els morts i a 3.002 els desapareguts pel sisme al Japó

1.897 persones van morir i 3.002 es troben desaparegudes a causa del terratrèmol del divendres passat i el tsunami posterior, segons l'últim recompte policial. Tot i això, es creu que la xifra final de víctimes pot ser molt més gran, ja que les autoritats dels municipis afectats encara no han facilitat dades de desapareguts o morts. Les estimacions, però, augmenten el nombre de morts a 10.000 i xifren en 600.000 els desplaçats.

Actualitzat
Els ports de la costa nord-est japonesa són totalment impracticables, com el de Sendai, una de les ciutats més afectades per l'onada mortal posterior al terratrèmol. Les empreses automobilístiques com Toyota, Nissan, Honda o Mitsubishi, un dels motors econòmics del país, també estan aturades, entre altres motius per racionalitzar l'ús d'energia.

Mentrestant, a la capital, Tòquio, la vida urbana continua a batzegades, amb talls continus del servei ferroviari, i molta gent s'ha trobat les estacions tancades. Malgrat els intents dels japonesos per tornar a la rutina, la situació és força caòtica. A primera hora del matí d'avui ja s'han format llargues cues a les benzineres, fins i tot abans que obrissin.

Crida a la reconstrucció

La devastació que assola el Japó ha provocat el reclam del govern de Tòquio a construir un país nou. El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha reconegut que tenen davant la crisi més impressionant després de la Segona Guerra Mundial. Però l'esperança radica en el caràcter dels ciutadans japonesos.

Les primeres estimacions són esfereïdores. Les víctimes mortals superaran àmpliament les 10.000, segons estimacions oficials, per bé que fins ara només s'han comptabilitzat 1.600 morts, als quals s'han d'afegir els 2.000 cadàvers trobats aquesta matinada.

L'Oficina d'Ajuda Humanitària de les Nacions Unides calcula que gairebé 600.000 persones han estat evacuades en els últims tres dies, ja sigui per les catàstrofes naturals com per l'amenaça nuclear. I els supervivents busquen els familiars perduts.

Des de la zona del desastre també arriben casos inversemblants, com el d'Hiromitsu Shinkawa, un home de 60 anys que miraculosament es recupera en un hospital de la zona després que l'aigua va arrencar-lo de la teulada de la casa on s'havia enfilat i catapultar-lo quinze quilòmetres mar endins. Una patrulla japonesa l'ha rescatat dos dies després.

Una de les preocupacions del govern japonès se centra en el rescat dels supervivents i l'atenció de ferits i damnificats. S'han establert hospitals de campanya, refugis on es facilita aigua potable i menjar, tot amb una constància, una responsabilitat i un ordre impressionants.

Alerta nuclear

El Japó va conèixer la devastació nuclear en temps de guerra, i ara ha de fer front a la gestió d'unes centrals nuclears danyades pel terratrèmol i que constitueixen la pitjor amenaça atòmica des de Txernòbil.

Aquest diumenge, l'endemà de l'explosió en un reactor de la central de Fukushima 1, s'ha declarat l'estat d'emergència en dues centrals més. Avui hi ha hagut una segona explosió en aquesta central nuclear.

Per evitar mals majors, ara és essencial mantenir la refrigeració dels reactors de les centrals i que els edificis de contenció es mantinguin hermèticament aïllats. Segons els experts, les fuites radioactives que hi ha hagut fins ara han estat controlades i han permès alliberar la pressió del reactor.

Més enllà de la seguretat, l'alerta nuclear ha posat de manifest la dependència energètica. Al Japó ja s'han decretat talls selectius en el subministrament per garantir que no hi haurà una apagada general que encara faria més mal a una economia castigada que ara té l'enorme repte de reconstruir el país.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut