Una de les meses de vot anticipat per a la consulta del 10 d'abril a Barcelona (Foto: ACN)
Una de les meses de vot anticipat per a la consulta del 10 d'abril a Barcelona (Foto: ACN)
Barcelona

SI i CiU arriben a un acord per la moció de suport a la consulta de Barcelona

Solidaritat Catalana per la Independència ha acordat aquest dimecres amb Convergència i Unió la seva moció de suport a la consulta sobiranista de Barcelona prevista pel 10 d'abril. Així doncs, la moció s'aprovarà per àmplia majoria al Parlament, ja que comptarà amb els vots d'ERC i probablement també els d'ICV-EUiA. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, es compromet a defensar fermament el dret de Catalunya de convocar consultes.

Actualitzat
El text consensuat suprimeix els dos aspectes més controvertits proposats per la coalició independentista: que el Parlament pogués ser seu de la consulta i que s'instés l'executiu central a reconèixer la independència de Kosovo.

SI ha acceptat finalment que la plataforma Barcelona Decideix, que convoca la consulta, sigui la que determini si vol que el recinte de la cambra catalana es converteixi en col·legi electoral el 10-A. També ha acceptat eliminar del text la petició al govern espanyol de reconèixer la independència de Kosovo, ja que aquesta qüestió es plantejarà en una altra moció.

El diputat de la coalició Uriel Beltran s'ha mostrat satisfet amb l'acord assolit amb el grup majoritari al Parlament. Beltran ha celebrat que, quan s'aprovi la moció de suport, serà la primera vegada que "s'expliciti de forma tan clara" que la cambra catalana considera el dret a l'autodeterminació com un "dret irrenunciable del poble de Catalunya". El text acordat també proclama que els catalans han de poder expressar-se lliurement i que el Parlament "respecta i dóna suport" a les consultes populars celebrades a Catalunya.

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, s'ha compromès aquest dimecres a defensar "amb fermesa" la capacitat de Catalunya per celebrar consultes. El compromís d'Ortega arriba després que el Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit el recurs presentat per l'executiu central i va paralitzar la llei de consultes. La vicepresidenta considera que "la fortalesa de la nostra democràcia ens exigeix aquesta eina", amb referència a la llei, i advoca perquè la norma acosti la política als ciutadans i els faciliti la participació.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut