Líbia

Gaddafi ordena al cap de serveis secrets a l'estranger negociar amb els rebels

El líder libi, Moammar al-Gaddafi, ha encarregat al responsable dels serveis secrets a l'estranger, Buzid Durden, que dialogui amb els dirigents rebels de la part oriental del país. Segons ha informat el canal de televisió Al-Jazeera, Gaddafi ha intentat obrir canals de contacte amb els caps de les tribus, però aquests han rebutjat negociar-hi. Mentrestant, els opositors, que han abatut un avió i dos helicòpters, estan cada vegada més aprop de Trípoli, on hi ha tornat a haver manifestacions en alguns barris. La UE, que ha provat un dràstic paquet de sancions, estudia ara crear una zona d'exclusió aèria. L'exèrcit dels EUA ja ha anunciat que està reposicionant les seves forces navals i aèries al voltant de Líbia per fer front a qualsevol eventualitat.

Actualitzat
Un avió de les forces aèries líbies fidels a Gaddafi ha bombardejat un dipòsit d'armes a prop de la caserna d'Hania, a la regió d'Edjibiya, a uns 200 quilòmetres a l'oest de Bengasi, la segona ciutat del país sota control dels rebels.

El fill de Gaddafi, Saif al-Islam, ha arengat amb un fusell a la mà els policies partidaris del règim, exhortant-los a lluitar per la defensa de Trípoli: "Nois, nois, escolteu, escolteu. Necessitem humor. La gent diu que la policia s'han unit als manifestants, però ara demostrarem el contrari. Els manifestants a què ens enfrontem no tenen res, cap arma, només pals de golf i són drogoaddictes. Avui, germans, esborrarem del mapa els manifestants de Trípoli".

Els Gaddafi resisteixen i armen els seus per la defensa de la capital, però cada cop són més les ciutats que són alliberades per l'oposició popular, que ha aconseguit detenir alguns mercenaris. Ara mateix, uns 3.000 africans són la seva principal força de resistència.

Avui, a Misrata, la tercera ciutat del país en mans dels rebels, els manifestants, amb el suport d'unitats de l'exèrcit, han consolidat les seves posicions, tot i que encara hi ha violents combats a la zona. Aquest matí s'ha informat d'un avió i dos helicòpters de les forces de Gaddafi abatuts pels militars que s'han passat a l'oposició. Les forces de l'oposició intenten ara aconseguir el control d'una base aèria propera a Misrata i el control de diverses carreteres per poder arribar a lliurar l'última batalla a Trípoli, on hi ha tornat a haver manifestacions de protesta en alguns barris.

L'exministre de Justícia s'ha erigit com a president del Consell Nacional o govern provisional, tot i que encara no està clar qui configura el nou organisme que coordina l'oposició i ha d'ocupar el buit de poder. Demana l'embargament a Líbia per evitar que entrin més mercenaris pro Gaddafi i una zona d'exclusió aèria per evitar l'enlairament d'avions militars que puguin bombardejar la població civil.

Precisament, la Unió Europa està estudiant la creació d'una zona d'exclusió aèria a Líbia. Aquest matí ha aprovat el paquet de sancions que va consensuar dissabte i que van més enllà de les aprovades pel Consell de Seguretat de l'ONU. El primer ministre britànic ha urgit un acord que permeti una acció "militar activa" per impedir que Gaddafi bombardegi la població civil. En aquest sentit, l'exèrcit dels EUA ha anunciat que està reposicionant les seves forces navals i aèries a l'entorn de Líbia per fer front a qualsevol eventualitat.

La Casa Blanca diu que l'exili de Gaddafi "és una possibilitat"

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha dit que "estem plantejant de manera activa una zona d'exclusió aèria", opció que la secretària d'Estat, Hillary Clinton, està abordant en les seves reunions a Ginebra, on participa en la trobada extraordinària sobre Líbia del Consell de Drets Humans de l'ONU. En la seva intervenció, Hillary Clinton ha demanat a Gaddafi que marxi ràpid i sense violència.

Una de les possibles opcions per solucionar la crisi, ha indicat Carney, és que Gaddafi abandoni el país que ha governat durant 42 anys. "L'exili és una de les opcions per a ell" i ha recordat que "totes les opcions segueixen sobre la taula".
 
Jay Carney ha fet aquestes declaracions poc abans que Barack Obama es reuneixi al Despatx Oval amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, per tractar sobre la situació a Líbia i la imposició recent de sancions per part del Consell de Seguretat.

La situació sanitària i higiènica empitjora a la frontera entre Líbia i Tunísia

El conflicte s'ha convertit en una crisi humanitària visible a la frontera entre Líbia i Tunísia, on les organitzacions humanitàries no donen l'abast davant l'allau de milers de persones que fugen de la repressió del règim de Gaddafi. La situació sanitària i higiènica empitjora cada cop més. A la crida de més ajuda, s'hi ha sumat l'Organització Internacional per a les Migracions, que demana 11 milions de dòlars per ajudar les persones que encara estan atrapades al país.
Anar al contingut