Gaddafi es dirigeix als seus partidaris, aquest divendres a Trípoli.
Gaddafi es dirigeix als seus partidaris, aquest divendres a Trípoli.
Trípoli

Gaddafi crida a esclafar l'enemic mentre el seu fill obre les portes a negociar amb els rebels

El president de Líbia, Moammar al-Gaddafi, ha reaparegut aquest divendres per pronunciar un nou discurs, el tercer des de l'inici de la revolta popular, i sembla disposat a desencadenar una guerra civil a Líbia. Ho ha fet en ple centre de Trípoli i rodejat de centenars de partidaris enfervorits que brandaven banderes verdes, fotografies del dictador i pancartes a favor seu. Gaddafi els ha instat a esclafar qualsevol intent d'enderrocar-lo i a lluitar per protegir Líbia, els seus interessos petrolers i la dignitat. Només unes hores després d'aquesta aparició desafiadora de Gaddafi, el seu fill Saif al-Islam Gaddafi ha fet un gir copernicà en els seus pronunciaments i ha anunciat que l'exèrcit es replegarà a l'oest de Líbia i que espera poder negociar amb els rebels aquest dissabte.

Actualitzat
Moammar al-Gaddafi, vestit amb jaqueta d'hivern i barret de caçador que li tapava els ulls i enfilat en un mur de la cèntrica plaça Verda de Trípoli, s'ha donat un bany de masses. El líder libi ha aparegut rodejat de seguidors a qui ha instat a preparar-se per defensar el país, el petroli i la dignitat. Ho ha fet aquest divendres a la tarda però en només cinc hores el seu fill l'ha contradit i ha anunciat un replegament de l'exèrcit i una voluntat de diàleg amb els opositors.

Gaddafi sembla no tenir aturador i ha promès, si cal, posar al servei dels seus partidaris els dipòsits d'armes per tal que puguin armar-se i derrotar l'enemic. Gaddafi s'ha mostrat convençut de la seva victòria perquè, segons ell, el poble l'estima.

Micròfon en mà i gesticulant contínuament amb el puny enlaire, en un missatge retransmès per la televisió, Gaddafi ha convocat els seus simpatitzants a esclafar qualsevol intent d'enderrocar-lo i ha evocat la "resistència del poble libi" a la conolització italiana i els bombardejos nord-americans.

El dictador, que ha perdut el control de diverses localitats a l'est del país i a qui nombroses autoritats, ambaixadors a l'estranger i militars estan abandonant, s'atrinxera a la capital, la que va dir que seria la seva tomba. Ha assegurat que "el poble que no m'estima no es mereix viure" i ha dit que aquesta, referint-se a la concentració dels seus seguidors, era la veritable revolució.

Crida a negociar després d'instar a combatre

Només unes hores després d'aquesta aparició desafiadora de Gaddafi, el seu fill Saif al-Islam Gaddafi ha fet un gir copernicà en els seus pronunciaments i ha anunciat que l'exèrcit es replegarà a l'oest de Líbia i que espera poder negociar amb els rebels aquest dissabte.

El fill de Gaddafi s'ha mostrat optimista perquè aquest mateix dissabte s'arribi a un acord d'alto el foc amb els opositors. Saif al-Islam ha contradit en menys de cinc hores les paraules del seu pare, una mostra més de la debilitat del règim. El fill de Gaddafi ha fet aquestes declaracions en anglès per a periodistes internacionals.

Trípoli, en peu de guerra


Minuts després del discurs de Gaddafi i abans del pronunciament del seu fill, militars i policies s'han desplegat massivament aquest divendres a la principal via d'accés a Trípoli per registrar tots els vehicles.

Tot i les restriccions informatives, ha transcendit que hi ha enfrontaments en diversos punts de la ciutat entre partidaris i detractors de Gaddafi i, segons informen alguns residents, alguns barris ja estarien en mans dels revoltats. El xoc entre uns i altres hauria deixat almenys cinc víctimes mortals.

Mentrestant, als passos fronterers s'incrementa l'arribada de refugiats libis i egipcis fugint del règim de Gaddafi. L'exèrcit tunisià ha reforçat la seguretat davant de l'allau de persones que arriben al pas fronterer. Molts d'ells diuen que el govern libi els acusa de conspiració i de ser responsables de les matances dels últims dies.

Resposta internacional

Mentrestant, la comunitat internacional busca contra rellotge una resposta unitària.

La Unió Europea ha acordat aquest divendres a la tarda l'embargament d'armament a Líbia i la congelació dels béns del clan Gaddafi. També està estudiant imposar una zona d'exclusió aèria a Líbia per impedir que els avions militars ataquin els manifestants.

Aquestes sancions també es debaten a aquesta hora en el Consell de Seguretat de l'ONU. El Consell de Drets Humans de les Nacions Unides ha adoptat una resolució en què demana que s'obri una investigació independent sobre les atrocitats comeses pel règim. Entre aquestes, crims contra la humanitat.


ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut