La ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
La ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

El Ministeri d'Afers Estrangers envia un avió per evacuar els espanyols que queden a Líbia

El govern espanyol ha enviat aquest dimarts a la nit un avió a Líbia per evacuar els ciutadans que queden a Líbia. La ministra espanyola d'Afers Estrangers, Trinidad Jiménez, ha assegurat que el govern continua treballant "intensament" per localitzar els espanyols que es troben a Líbia i volen sortir del país, de manera que estiguin agrupats per pujar a l'avió militar que els portarà de tornada. En el ple del Senat, Jiménez ha explicat que en els darrers dos dies han sortit del país al voltant de 40 o 50 espanyols i que, aproximadament, n'hi ha 90 més de localitzats i que han manifestat la seva voluntat de tornar a Espanya.

Actualitzat
Davant les dificultats de localitzar tots els ciutadans espanyols i traslladar-los a un únic punt per poder embarcar-los en un avió militar, el que intenta fer per ara l'executiu espanyol és ubicar-los en places lliures als avions comercials que abandonen Líbia. Responent a les crítiques d'alguns ciutadans atrapats a Líbia, com aquest ciutadà basc que s'ha queixat en una entrevista a Euskal Telebista, la ministra ha replicat que la tasca de localització no és fàcil perquè els telèfons mòbils no funcionen correctament i no tots els espanyols estan registrats al consolat de l'Estat.

Jiménez ha dit que alguns ciutadans de l'Estat es troben a l'aeroport de Trípoli i un membre de l'ambaixada s'ha desplaçat fins allà per atendre'ls. El que és més senzill és localitzar els espanyols que treballen per a alguna companyia. De fet, diverses empreses, com Repsol-YPF, ja han enviat avions per evacuar el seu personal.

Tres catalans a Trípoli

Per la seva banda, la Generalitat ha localitzat tres catalans que resideixen a la capital de Líbia, dos dels quals són a l'aeroport de Trípoli a l'espera de poder tornar a Catalunya. El govern català, que està en contacte permanent amb el Ministeri d'Exteriors espanyol, no descarta que hi hagi més catalans a Líbia i desaconsella viatjar al país.

Londres hi envia una fragata

El ministre d'Exteriors britànic, William Hague, ha anunciat l'enviament de la fragata "HMS Cumberland" a aigües internacionals properes a Líbia per si fos necessària per evacuar els ciutadans britànics que encara queden al país àrab. A més, Hague ha dit que l'executiu de David Cameron estudia la possibilitat de llogar un vol xàrter a Trípoli en les properes 48 hores.

Diversos governs europeus estan actuant en la mateixa línia. França i Itàlia han enviat tres avions a Trípoli (tot i que un dels avions francesos no ha arribat a aterrar). Grècia ha enviat tres vaixells per ajudar els seus ciutadans a sortir del país.


NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut