Líbia

Gaddafi amenaça de "netejar Líbia casa per casa" si els manifestants no es rendeixen

En un to enèrgic i amenaçador, el líder libi, Moammar al-Gaddafi, ha assegurat que no pensa abandonar el país i que, si cal, hi morirà com a màrtir, en un discurs televisat a tot el país. Gaddafi ha recordat que ell és el líder de la revolució -no el president del país- i que per això no pot dimitir, i que els aldarulls que s'han viscut els últims dies estan instigats per les potències estrangeres. Gaddafi ha anunciat la pena de mort per a qui lluiti contra les institucions, porti armes o sigui un espia i ha amenaçat amb "netejar Líbia casa per casa" si els manifestants no es rendeixen. El discurs l'ha fet en un lloc simbòlic: la casa, encara malmesa, que va patir els bombardejos d'avions nord-americans el 1986. Gaddafi ha dit també que no té "res en contra" d'una nova Constitució.

Actualitzat
Moammar al-Gaddafi ha considerat que els joves que hi ha al darrere de les protestes que intenten emular els aixecaments en països com Egipte i Tunísia són "rates i mercenaris", pagats per l'estranger i que han pres "drogues al·lucinògenes". També ha dit que la majoria de morts d'aquests dies són policies i ha amenaçat els rebels amb una resposta similar a Tiananmen o Fallujah.

Segons Gaddafi, els manifestants volen convertir Líbia en un estat islàmic, "un nou Afganistan o Iraq", cosa que no permetrà. Segons el líder libi, encara no ha recorregut a l'ús de la força però que ho farà si cal. "Ni tan sols he començat a donar ordres d'usar bales", ha assenyalat, assegurant que "si necessitem utilitzar la força, la usarem" i hi haurà una "lluita carrer per carrer fins que la terra líbia sigui recuperada".

Els libis, ha dit en un altre moment, "hem resistit" tant als Estats Units com al Regne Unit "en el passat", així que "no ens rendirem". I s'ha preguntat, en recordar el bombardeig del palau presidencial el 1986 per avions nord-americans, on eren "els barbuts" en aquell moment. I ha respost: "Aplaudint".

Gaddafi ha fet una crida perquè el poble s'alci, expulsi "les rates" dels carrers i defensi la revolució líbia, contra els Estats Units i Bin Laden. També ha dit que no té "res en contra" perquè "el poble faci" una nova Constitució i noves lleis i que demà mateix, si així el poble ho desitja, pot néixer una "nova Yamahiriya" (República) al país. "Els libis són lliures ja que el poder està en mans del poble", ha dit.

El coronel ha convidat aquells ciutadans que li donen suport a anar massivament als carrers a partir d'aquest dimecres i a perseguir els manifestants. "A partir de demà, famílies, agafeu els vostres fills, deixeu les vostres llars, tots aquells que voleu Moammar al-Gaddafi, sortiu als carrers".


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut