Líbia

L'ONU parla de crims contra la humanitat a Líbia i condemna la repressió sense preveure sancions

Mentre la repressió amb sang i foc dels opositors libis continua, amb la represa dels bombardejos contra els civils en diversos sectors de la capital del país, Trípoli, la comunitat internacional s'hi va manifestant amb condemnes cada vegada més clares. La ministra de Defensa espanyola ha parlat de benvolença, i l'alta comissionada de l'ONU, que ha denunciat la desaparició d'activistes i testimonis enmig de la revolta, ha reclamat una investigació per possibles crims contra la humanitat i ha condemnat la repressió de Gaddafi. A més, en una reunió d'urgència, el Consell de Seguretat de l'ONU condemna la situació, però sense decidir sancions al règim libi. La Lliga Àrab, per la seva banda, ha suspès la participació de Líbia en les seves reunions.

Actualitzat
La brutal repressió del govern libi contra els opositors ha fet que l'ONU ja parli de crims contra la humanitat. Ho ha fet a través de l'alta comissionada pels drets humans de l'ONU, Navi Pillay, que ha reclamat una investigació internacional. "La insensibilitat amb què les autoritats líbies i els seus empleats armats disparen ràfegues de projectils contra manifestants pacífics és inconcebible", ha assegurat Pillay en referència a uns bombardejos que s'han reprès per segon dia consecutiu. "Mentre parlo s'estan perdent vides", ha afegit.

També des del comissionat pels drets humans de l'ONU s'ha denunciat la desaparició d'activistes i periodistes a Líbia. Se sap que han estat arrestats i ningú sap on són ni si són vius o no, ha assegurat el director de la divisió del Pròxim Orient i el Magreb.

Desbandada del cos diplomàtic libi

Mentrestant, les desercions dins del règim s'estan multiplicant. El ministre de l'Interior, un dels homes de confiança de Gaddafi, i el de Justícia han dimitit. S'ha iniciat una mena de desbandada del cos diplomàtic libi. Han renunciat al seu càrrec els ambaixadors libis als Estats Units, Polònia, l'Índia, Indonèsia, Malàisia, Austràlia i el representant  de l'ambaixador de la Lliga Àrab.

El viceambaixador libi a l'ONU, Ibrahim Dabbashi, ha demanat que s'aturi el genocidi. Dabbashi ha manifestat: "No estem al costat de Gaddafi, mai ho hem estat. Estem amb el poble i hem fet una declaració per demanar a la comunitat internacional que intervingui per fer alguna cosa per ajudar el poble libi que està fent front a un genocidi, ara, a Trípoli". Dabbashi ha recordat que Gaddafi afronta crims contra la humanitat en totes les ciutats de l'est de Líbia.

Reunions d'urgència de l'ONU i la Lliga Àrab


Ha estat precisament per una petició del viceambaixador libi a l'ONU que s'ha convocat una reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU, per debatre sobre la crisi líbia a porta tancada. Fonts diplomàtiques europees citades per l'agència EFE afirmen que el Regne Unit hauria elaborat un text, que serviria de base per consensuar una declaració de condemna a l'ús de la violència a Líbia.

En aquesta reunió, el Consell de Seguretat ha condemnat la violència i ha demanat a Gaddafi que assumeixi la seva responsabilitat i protegeixi els civils. El màxim òrgan de l'ONU a més, ha remarcat la seva preocupació "per la situació a Líbia" i ha demanat que s'aturi la violència immediatament.

Prèviament, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha parlat durant 40 minuts amb el coronel Gaddafi. "Li he demanat que aturi la violència cap als manifestants, i li he subratllat fermament la importància de respectar els drets humans dels manifestants i de fer cas a les seves demandes i les seves aspiracions urgents, i ell m'ha explicat la seva versió dels fets", ha assegurat.

La Lliga Àrab també ha convocat aquest dimarts una reunió d'urgència al Caire. Aquesta organització ha decidit suspendre la participació de Líbia en totes les reunions.

Per la seva banda, la Unió Europea, sense demanar la sortida del dictador, ha condemnat la repressió i ha demanat que s'aturi la violència, un to semblant al de la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, que ho ha qualificat de bany de sang inacceptable. Diversos estats estan organitzant l'evacuació dels seus ciutadans.

Chacón parla de benvolença


Sobre aquesta reacció de la UE n'ha parlat la ministra de Defensa espanyola, Carme Chacón, que ha reconegut que ha estat "excessivament" prudent i benvolent amb el coronel Gaddafi. Quan li han preguntat si l'OTAN podria intervenir per aturar la sagnant repressió del règim libi, Chacón ha dit que s'estudien totes les possibilitats.

Gaddafi apareix per primera vegada


Per la seva banda, Moammar al-Gaddafi ha tornat a aparèixer aquest dimarts a la televisió líbia. En un to amenaçador, Gaddafi ha assegurat que no pensa abandonar el país i que, si cal, hi morirà com a màrtir. El líder libi ha recordat que ell és el líder de la revolució -no el president del país- i que per això no pot dimitir i ha anunciat la pena de mort per a qui lluiti contra les institucions, porti armes o sigui un espia i ha amenaçat amb "netejar Líbia casa per casa".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut