Christchurch

Almenys 75 morts i 300 atrapats entre la runa pel terratrèmol de 6,3 graus a Nova Zelanda

Un terratrèmol de 6,3 graus a l'escala de Richter ha sacsejat la segona ciutat de Nova Zelanda, Christchurch, i hauria provocat almenys 75 morts. L'alcalde, Bob Parker, ha explicat que hi podria haver unes 300 persones atrapades sota la runa dels edificis esfondrats. Parker ha declarat l'estat d'emergència i ha ordenat el tancament de l'aeroport i el port. El Ministeri d'Afers Exteriors intenta contactar amb els 85 espanyols que viuen a la zona. Christchurch, amb 400.000 habitants, ja va patir un sisme de 7,2 graus el setembre passat però no va fer tant mal.

Actualitzat
Un devastador terratrèmol de 6,3 graus a l'escala de Richter ha sacsejat la segona ciutat de Nova Zelanda, Christchurch, al sud del país, i ha causat almenys, 75 morts, tot i que la xifra de víctimes mortals podria ser més alta.

L'alcalde, Bob Parker, ha explicat que hi podria haver unes 300 persones atrapades entre la runa de les desenes d'edificis que s'han esfondrat. Parker ha dit que al llarg d'aquest dimarts s'han pogut rescatar unes 120 persones. A l'edifici del banc Forsyth Barr, de 13 plantes, és on ha quedat més gent atrapada, unes 150 persones, de les quals una trentena ja han estat alliberades. Una vintena d'estudiants japonesos que eren a Christchurch en un programa d'intercanvi han quedat atrapats a la cafeteria de l'escola, que s'ha desplomat.

El sisme ha afectat la telefonia, l'electricitat i el subministrament de l'aigua. El 80% del municipi s'ha quedat sense llum i hi ha petits incendis per l'explosió de conductes de gas.

El primer ministre de Nova Zelanda, John Key, ha dit després de sobrevolar la ciutat que "Christchurch és una zona de desastre total" i ha afegit que és "un dels dies més negres" de la història del país.

85 espanyols a la zona

El Ministeri d'Afers Exteriors no té constància de cap víctima espanyola en el sisme. El Ministeri, però, està intentant contactar amb els 85 espanyols que viuen a l'illa sud de Nova Zelanda, la zona on hi ha hagut el terratrèmol. Tots els membres de l'equip espanyol de tenis que són a Christchurch pel campionat del món estan bé, segons informa Catalunya Ràdio.

Tant l'ONU com la UE han lamentat les morts en el terratrèmol i han ofert la seva ajuda per "contribuir" en el que faci falta si el govern neozelandès ho demana.

Christchurch ja va registrar un sisme similar el setembre del 2010. Va ser més potent, de 7,2 graus a l'escala de Richter, però no va fer tant mal. A diferència d'aleshores, avui el terratrèmol s'ha produït al migdia, hora d'allà, amb la qual cosa els carrers i les oficines estaven plens de gent.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut