Madrid

Milers d'inversors, treballadors i pagesos reclamen explicacions per l'imminent fallida de Nueva Rumasa

Milers de petits inversors i de treballadors se'n poden veure afectats si el conglomerat Nueva Rumasa no aconsegueix evitar la fallida, i alguns comencen a rebel·lar-se contra l'especulació que consideren que ha portat el grup de la família Ruiz-Mateos a aquesta situació. Acumula un deute de 700 milions d'euros i, des des d'aquest divendres, té un termini de quatre mesos per renegociar-lo. D'entre el més del centenar d'empreses del grup hi ha Cacaolat, que no es troba entre les afectades per la possible suspensió.

Actualitzat
L'abella emblema del Rayo Vallecano i històricament del grup empresarial Nueva Rumasa, no les té totes. L'equip, líder de segona, ha empatat davant el Nàstic. I l'afició ho ha aprofitat per deixar clar a la seva presidenta, Teresa Rivero -que dóna nom al camp i és l'esposa de Ruiz-Mateos-, que no permetrà que el Rayo caigui.

El club i la majoria dels anunciants de l'estadi són algunes de les 10 empreses de Nueva Rumasa que divendres van presentar el preconcurs de creditors. El pas previ a la suspensió de pagaments, que dóna quatre mesos a l'empresari perquè renegociï els seus deutes, 700 milions d'euros, només amb la banca i la seguretat social.

La fallida podria afectar a tot l'Estat milers de petits inversors i 5.000 treballadors de la fàbriques de Clesa o Dhull, de productes derivats de la llet, dels formatgers menorquins o de les plantes d'Apis i Fruco, que aquest dissabte demanaven explicacions.

Nueva Rumasa ha estat en boca també dels milers de pagesos que s'han concentrat a Valladolid. La principal línia del grup és agroalimentària i alguns dels seus proveïdors denuncien que fa mesos que no cobren.

Hotels a les Canàries i a les Balears, bodegues, distribuïdores... més d'un centenar d'empreses que tenen com a joia de la corona la catalana Cacaolat. Sense problemes per pagar treballadors i proveïdors, no figura entre les afectades per la suspensió. Sindicats i Generalitat, però, es reuniran la setmana que ve amb la direcció de Nueva Rumasa per aclarir el futur dels 400 treballadors que tenen a Barcelona i Parets del Vallès.

Des del govern espanyol, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va assegurar que tant l'executiu com la Comissió Nacional de Valors van fer tot el possible per avisar els inversors sobre les emissions de pagarés.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut