Madrid

El Constitucional paralitza la llei de consultes populars en admetre el recurs del govern espanyol

El Tribunal Constitucional paralitza la llei de consultes populars perquè ha admès a tràmit el recurs que va presentar el govern espanyol contra aquesta norma. El fet que hagi estat l'executiu central el que hagi presentat aquest recurs obliga a bloquejar la llei. Segons ha informat l'alt tribunal, els preceptes impugnats de la llei -els articles de l'1 al 30, el 43 i el 45- queden en suspens fins que es produeixi la sentència corresponent. La llei de consultes populars de Catalunya preveia la possibilitat de sol·licitar a l'executiu central la convocatòria de referèndums sobre "qüestions d'especial transcendència política".

Actualitzat
Nou element de tensió en les relacions Catalunya-Espanya. La llei de consultes populars per via de referèndum aprovada pel govern català ha quedat paralitzada. El Tribunal Constitucional ho ha decidit després que ha admès a tràmit el recurs presentat el 26 de desembre passat pel govern espanyol en què argumentava que la norma catalana establia un nou procediment per a un nou tipus d'iniciativa autonòmica que no preveu ni la Constitució ni l'Estatut d'autonomia.

De moment, els magistrats de l'alt tribunal no han entrat en el fons de la qüestió, però la llei de consultes queda en suspens durant un màxim de cinc mesos, després dels qual l'alt tribunal haurà de ratificar la decisió o aixecar-la i permetre que la llei es pugui aplicar.

El 10-A es podrà celebrar

Les consultes sobiranistes que s'han fet fins ara en alguns municipis catalans i la que es farà a Barcelona el pròxim 10 d'abril no en queden afectades perquè no estan emparades per cap llei.


VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut