Obama, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Obama, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Washington

Obama elogia els militars d'Egipte i anima els iranians a "tenir el coratge" de seguir protestant

El president dels EUA, Barack Obama, ha afirmat que els primers senyals que arriben d'Egipte són "positius", després de la marxa del president Hosni Mubarak. En una roda de premsa, Obama ha dit que, tot i que encara queda molt per fer, les autoritats militars que s'han fet càrrec del país han expressat el seu suport als tractats internacionals, especialment als acords de pau amb Israel, i han entaulat converses amb l'oposició de cara a la celebració d'unes eleccions justes i lliures. De la mateixa manera que ha elogiat Egipte, Obama ha criticat el govern iranià per la dura repressió contra els manifestants.

Actualitzat
"El món està canviant", ha assegurat el president nord-americà, en un moment en què les protestes s'estenen a altres països àrabs com el Iemen, Algèria o Bahrain. "Vostès", ha dit en referència als mandataris de la regió, "han d'anar per davant del canvi, no poden quedar-se enrere". "Això és especialment veritat quan avui dia qualsevol persona pot utilitzar un telèfon mòbil intel·ligent o un compte en una xarxa social per posar-se en contacte i mobilitzar milers de persones. Els governs en aquesta regió han començat a entendre-ho".

La seva esperança, ha manifestat Obama, és que aquests règims "funcionin de manera que responguin a aquesta fam de canvi, però que ho facin de manera que no condueixi a la violència". En aquest sentit, s'ha mostrat molt crític amb les autoritats iranianes, que al mateix temps que lloaven les manifestacions a Egipte com una revolta contra un règim pro occidental, han reprimit amb violència i empresonaments els intents de manifestacions similars al seu propi país. "Em sembla irònic -ha dit- que el règim iranià pretengui celebrar el que ha passat a Egipte, quan el seu comportament contrasta directament amb Egipte: han obert foc i colpejat gent que intentava expressar-se de manera pacífica a l'Iran".

Obama ha expressat la seva esperança que "continuem veient com el poble iranià té la valentia de poder expressar la seva set de més llibertat i un govern més representatiu" i ha afegit que espera que els iranians "tindran el coratge" de seguir protestant. Tot i això, ha subratllat que els EUA "no poden dictar el que ha de passar a l'Iran", com tampoc pot fer-ho a la resta de l'Orient Mitjà. "Al final, el que passi en aquests països vindrà dictat pels seus ciutadans".

Davant els temors expressats en alguns sectors dels EUA sobre que la marxa del president Hosni Mubarak pugui donar peu a un període d'inestabilitat a Egipte, o que aquest país caigui en mans de grups radicals, Obama ha considerat que "els primers senyals que emergeixen d'Egipte són positius".

Tot i que "encara queda molt per fer" en aquell país, Obama ha recordat que les autoritats militars que s'han fet càrrec de la gestió han expressat ja el seu compromís amb el compliment dels tractats internacionals, inclosos els acords de pau amb Israel. També s'han obert converses amb els grups de l'oposició de cara a la celebració d'eleccions justes i lliures.

Respecte a les crítiques formulades a la premsa sobre la resposta dels EUA, de vegades contradictòria amb les manifestacions a Egipte, Obama ha negat que Washington hagi respost sense unanimitat. "En cada moment hem estat al costat correcte de la història", ha considerat el president nord-americà, que ha insistit que "en una situació complicada, s'ha respost de manera força correcta".

Les manifestacions que van començar a la plaça Tahrir del Caire el dia 25 van semblar agafar per sorpresa al govern dels EUA, que inicialment va assegurar, per boca del vicepresident Joe Biden, que Mubarak no era "un dictador". Encara que Obama no va arribar a demanar directament la marxa de Mubarak, en les seves intervencions públiques el president nord-americà es va pronunciar cada vegada de manera més accentuada en favor d'una transició immediata i creïble, per reclamar al president egipci que escoltés les demandes del seu poble.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut